JEDZENIE
10 SARDYŃSKICH PRZYSMAKÓW – TEGO MUSISZ SPRÓBOWAĆ PODCZAS WAKACJI NA SARDYNII
Nowe miejsca to przede wszystkim nowe widoki, ale i nowe smaki. Podróżowanie poprzez smakowanie to coraz modniejszy sposób odkrywania świata. Jeśli chcecie zabrać z Sardynii najcenniejsze smakowe wspomnienia, koniecznie skosztujcie tych przysmaków!
1. PECORINO, OWCZY SER
Sardynia słynie z serów. Są bardzo zdrowe, bardzo smaczne, wytwarzane wciąż tradycyjnymi metodami. Najwięcej wytwarza się pecorino, czyli sera owczego, ale na degustacje zasługuje także kozi czyli caprino oraz vacino czyli krowi. Kupując ser zwróćcie uwagę, czy ma etykietkę D.O.P., to gwarancja dobrej jakości, tradycyjnych, zdrowych metod produkcji i przechowywania. Jeśli przywieziecie sardyńskie sery do domu, zdziwicie się, jak długo zachowują świeżość. Można je trzymać w lodówce lub chłodnym miejscu wiele miesięcy, przed zjedzeniem, potrzymajcie je w temperaturze pokojowej 2-3 godziny, wtedy docenicie w pełni ich fantastyczny smak i aromat. Sardyńczycy lubią kłaść na kawałku sera trochę marmolady, żelatyny i wyobraźcie sobie, że robią je nie tylko z różnych owoców (np. drzewka poziomkowego corbezzolo), ale także z wina. Ser posmarowany marmoladą z wina czerwonego cannonau lub białego vermentino smakuje wyśmienicie! Pisząc o sardyńskich serach nie sposób nie wspomnieć o casu marzu. Na pewno już o nim słyszeliście, w dojrzewaniu tego sera mają swój udział larwy “muchy serowej” Piophila Casei. Tak, wiem, brzmi to strasznie, ale w sumie owady, larwy, robaki itp. zjada się w wielu miejscach świata. Na Sardynii zjada się je tylko razem z pysznym serem! Ser casu marzu, ma bardzo ciekawy, ostry smak. Niełatwo samemu zorganizować sobie degustacje tego rzadkiego sera. My chętnie Was zabierzemy na wycieczki kulinarne z degustacja casu marzu w programie.
2. PANE CARASAU, SARDYŃSKI CHLEB
Cieniutkie, kruche i suche placki to kultywowana do dziś tradycja związana z kulturą pasterską. Sardyńscy pasterze spędzając długie tygodnie na pastwiskach ze swymi stadami potrzebowali pieczywa, które długo się nie psuje. I taki rzeczywiście jest chleb Carasau. Przywieziony jako kulinarna pamiątka z Sardynii, długo będzie ciekawym dodatkiem do potraw. Można go podawać na wiele sposobów. Skropiony oliwą i posypany solą. Zwilżony wodą, jak naleśnik ze zwiniętym w środku kawałkiem sera. Pokruszony i wrzucony do gęstej zupy czy sosu. Zanurzony w rosole, posmarowany sosem pomidorowym, z sadzonym jajkiem na środku, posypany owczym serem – jako lokalna górska potrawa pane frittau w Oliena. Do dziś wypiekają go sardyńskie kobiety tradycyjnymi metodami, w piecach opalanych drewnem. To egzotyczne widowisko zapewni Wam wycieczka kulinarna z pieczeniem chleba, nie chcę opowiadać szczegółów, musicie zobaczyć to na własne oczy!
3. BOTTARGA, SARDYŃSKI KAWIOR
Suszona tradycyjną i pracochłonną metodą ikra tuńczyka lub cefala to na wyspie tradycyjny dodatek do spaghetti. Spotkacie ją także w przystawkach przed kolacją rybną, np. w plasterkach na grzankach. Kupicie bottargę w dobrych sklepach z lokalnymi produktami spożywczymi, ale często także w zwykłym markecie. W formie sproszkowanej w słoiczku lub jako całe suszone płaty. Tę drugą trzemy na tarce i posypujemy nią spaghetti lub kroimy na cieniutkie plasterki. Sardynia jest jednym z najważniejszych na świecie dostawców suszonej ikry z tuńczyka oraz z cefala. Bottarga ma intensywny, rybny i słony smak – może odstraszyć, ale jest w tym smaku urok Sardynii i siła charakteru jej mieszkańców. Obowiązkowo do spróbowania choć raz! Na jednej z naszych wycieczek z polskim przewodnikiem na zachodzie wyspy odwiedzamy wytwórnie bottargi w Oristano.
4. FREGULA
Fregula to szczególny sardyński makaron, kulinarna pamiątka po bardzo zamierzchłej przeszłości wyspy. Te maleńkie, twardawe kuleczki z mąki semola – była znana na Sardynii już w czasach, gdy panowali tutaj Fenicjanie i Kartagińczycy. Podobno fregulę jedzono na wyspie już 10 wieków przed Chrystusem! Jej dzisiejsza nazwa pochodzi z łaciny, od słowa ferculum – okruszek. Prawdziwa, tradycyjną fregulę wytwarza się ręcznie, tylko mąka, ciepła woda i sól. Małe, toczone ręcznie kuleczki schną naturalnie, po czym są przypiekane w piecu, dzięki czemu nabierają złotego koloru i szczególnego aromatu. Fregulę zjecie na Sardynii na wiele sposobów, sardyńskie potrawy bardzo często ją zawierają. Najczęściej podaje się fregulę z sosem pomidorowym i małżami. To obowiązkowy element kuchni na wybrzeżu – opartej na rybach i owocach morza. Przy tym daniu toast najlepiej wznieść lampką białego vermentino di Gallura. Doskonała jest także fregula con bottarga e vongole – fregula z bottargą i małżami. Na najlepszej jakości dania z fregulą zapraszamy do mistrza kuchni sardyńskiej – Gianfranco Pulina. Ten pasjonat starodawnych receptur i produktów potrafi wyczarowywać z nich dzieła sztuki kulinarnej.
5. MIELE, CZYLI MIÓD
Sardynia słynie z miodów i nie sposób przecenić ich zdrowotnego działania. Spotkacie tutaj wiele rzadkich rodzajów miodu. Jest miele di corbezzolo czyli miód z drzew poziomkowych, miód eukaliptusowy, świetny na przeziębienia, miód lawendowy, miód z ostropestu, miód z mirto. Ciekawostką lokalną w tym temacie jest tzw. “czarny miód” – abbamele. Aby producent mógł nazwać swój miód „abamele” musi spełnić surowe warunki jego produkcji. W toku produkcji dodaje się także skórki pomarańczy i cytryn. Jednym z tradycyjnych sposobów podania tego specjalnego miodu jest abbamele z ricottą, czyli twarożek polany czarnym miodem – pyszny!
Zapraszamy na wycieczki z cyklu „wyprawy z ekspertami od bio żywności”, na tarasach także ekologiczne pasieki i możliwość podpytania rdzennych Sardyńczyków o zwyczaje i tradycje związane z kuchnią.
6. POMPIA
Pompia to wielki, ciężki pomarańczowy grejpfrut o mięsistej, pachnącej skórce z grubym, białym miąższem wewnątrz i soczystym, przypominającym pomarańczę wnętrzem. Mocno endemiczny gatunek, rośnie tylko w północno wschodniej części wyspy. Sardyńczycy, bardzo twórczy, jeśli chodzi o wykorzystanie darów natury, robią z różnych części owoców nalewki, marmolady, desery. Doceniła ten bardzo zdrowy owoc szanowana instytucja kontrolująca jakość tradycyjnych sardyńskich produktów kulinarnych – Fondazione Slow Food. Umieściła pompię i jego przetwory na liście tylko sześciu sardyńskich produktów, które zasługują na miano autentycznego slow food. Słoiczek marmolady z tego rzadkiego owocu to świetna kulinarna pamiątka z Sardynii.
7. SEADAS
Te duże, okrągłe pierogi z kruchego ciasta, wypełnione rozpływającym się w ustach miękkim młodym owczym serem, polane obficie miodem podawane są zawsze na ciepło. Sprawiają, że jakiekolwiek postanowienia unikania słodyczy ulatują natychmiast w czyste sardyńskie niebo i zostaje tylko ten sardyński przysmak. Na Sardynii skosztujecie dziesiątków rodzajów ciasteczek i słodyczy, tutaj więcej na ten temat – dolci sardi, sardyńskie słodycze.
8. OLIWA NIE TYLKO Z OLIWEK
Na wyspie jest mnóstwo gajów oliwnych i kupicie tu doskonałą, tłoczoną na zimno oliwę. Sardynia ma jednak dużo starsze tradycje tłoczenia cennych olejów z darów natury. Takim olejem jest oliwa z lentyszka. Pierwotna oliwa Sardyńczyków, pozyskiwana na wyspie długo przed przybyciem drzew oliwnych. Źródło niezwykle mocnych przeciwutleniaczy, eliksir długiego życia. Badacze z uniwersytetów w Rzymie oraz w Sassari odkryli ślady jego wpływu na geny długowieczności Sardyńczyków. Można go stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
9. MAIALINO, PIECZONY PROSIAK
Bardzo tradycyjna sardyńska potrawa, przygotowywana na ruszcie i podawana w wielu gospodarstwach agroturystycznych na obiad lub kolację. Wszyscy chwalą aromatyczny, wzmocniony ziołami smak delikatnego mięsa. Wakacje na Sardynii bez sardyńskiej uczty z prosiaczkiem większość osób uznaje za niepełne. Danie jest często dekorowane zielonymi gałązkami mirto, to rosnący wszędzie na wyspie krzak, element śródziemnomorskiej makii. Wytwarza się z niego nalewkę o tej samej nazwie, ale o tym już w następnym akapicie.
10. MIRTO
Po zjedzeniu sardyńskiego, pieczonego prosiaczka lub każdego innego obfitego posiłku, dobrze jest wypić kieliszek mirto lub innego digestivo. Tak nazywa Sardyńczycy nalewki pomagające strawić posiłek. Uważają, ze mirto jest jedną z tajemnic ich długowieczności. Mirto, słynna sardyńska, mocna nalewka powstaje z owoców wysokich krzewów rośliny o tej samej nazwie, to część śródziemnomorskiej makii. Mirto jest pyszne, ma głęboką ciemna barwę i lekko ziołowy smak i aromat. Na wyspie wytwarza się wiele rodzajów nalewek, np. pyszne, cytrynowe limoncello.
Oczywiście na Sardynii znajdziecie mnóstwo innych, zdrowych produktów. Wspaniałe bio warzywa i owoce. Ciekawe przyprawy, jak np. szafran czy czarny czosnek. Fantastyczne marmolady i konfitury. Doskonałe wina, o których można długo opowiadać i by poznać ich sekrety, warto wybrać się z nami do winnicy. Pewnie jeszcze chętniej skosztujecie sardyńskiej kuchni, wiedząc, że ma ona niebagatelny i naukowo potwierdzony wpływ na długość życia. Na sardyńskich wakacjach zorganizowanych z naszym biurem, okryjecie autentyczne smaki tej wyspy. Zadbamy o jakość Waszych posiłków, doradzimy najlepsze lokale w stylu slow food. Zabierzemy Was na sardyńską ucztę w klimatycznym gospodarstwie. Proponujemy także nowość – dostawę doskonałych lokalnych produktów prosto do Waszej wakacyjnej willi. Doradzimy weganom i wegetarianom oraz osobom na diecie bezglutenowej. Nasz pełen sardyńskiej pasji zespół zaprasza do kontaktu!
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy
o wypełnienie formularza lub kontakt z biur
+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl