1. Ravioli z serem i sosem pomidorowym z mięsem
Delikatne pierożki lepione ręcznie, wypełnione miękkim świeżym serem owczym pecorino, polane sosem pomidorowo – mięsnym lub pomidorowo-pomarańczowym. Podawane często w agroturystykach jako pierwsze danie główne.
2. Fregula z owocami morza
Spotykany tylko na Sardynii makaron w kształcie małych twardych kuleczek, podawany na wiele sposobów, my najbardziej polecamy fregulę w gęstym sosie pomidorowym z owocami morza. Smaki sardyńskiego morza i sardyńskiej ziemi w jednym daniu.
3. Sardyński młody prosiaczek pieczony na ruszcie z mirtem
Obowiązkowy element sardyńskiej uczty w głębi lądu, tutaj kuchnia , w odróżnieniu od tej na wybrzeżu, jest oparta na mięsie, a nie na rybach i owocach morza. Malutkie i młodziutkie prosię pieczone jest często na wielkich, dekoracyjnych rusztach na oczach gości, bez pospiechu i w typowym sardyńskim podejściem w stylu „slow food”, jest na co czekać… Aromatyczne i miękkie mięsiwo dekoruje się gałązkami mirto – śródziemnomorskiego krzewu porastającego całą wyspę i wykorzystywanego do produkcji nalewek i konfitur.
4. Seadas – deser z owczym serem i miodem
Seadas potocznie zwany Sebada, najczęściej spotykany na Sardynii deser, popularny we wszystkich rejonach wyspy. Słusznych rozmiarów okrągły pieróg z kruchego, delikatnego ciasta wypełniony rozpływającym się w ustach młodym owczym serem. Podawany na gorąco i polany miodem, oczywiście także sardyńskim, bowiem wyspa słynie z wielu gatunków świetnych miodów. Dla miłośników słodkich smaków, seadas to zdecydowanie jeden z powodów, by wrócić na Sardynię…
5. Riccota z miodem Abbamele
Kolejny z sardyńskich, fantastycznych deserów, jak wiele dań na wyspie, prosty ale efektowny – świeżutka ricotta polana płynnym miodem. Niebo w ustach i wspaniałe zwieńczenie sardyńskiej uczty. Potem już tylko słynna sardyńska nalewka Mirto, która pomoże strawić niezapomniany posiłek.