5 dań absolutnie do spróbowania na Sardynii

Musisz to przeżyć

Warto zjeść

Wakacje na Sardynii z bezglutenową kuchnią

Wakacje na Sardynii z bezglutenową kuchnią

Jeszcze niedawno kuchnia bezglutenowa dotyczyła wyłącznie osób z alergiami i problemami zdrowotnymi Jednak coraz częściej rezygnujemy ze spożywania glutenu dobrowolnie, dla zdrowia Z [...]
Czytaj więcej

Te miejsca warto zwiedzić

 1. Ravioli z serem i sosem pomidorowym z mięsem

Delikatne pierożki lepione ręcznie, wypełnione miękkim świeżym serem owczym pecorino, polane sosem pomidorowo – mięsnym lub pomidorowo-pomarańczowym. Podawane często w agroturystykach jako pierwsze danie główne.

2. Fregula z owocami morza

Spotykany tylko na Sardynii makaron w kształcie małych twardych kuleczek, podawany na wiele sposobów, my najbardziej polecamy fregulę w gęstym sosie pomidorowym z owocami morza. Smaki sardyńskiego morza i sardyńskiej ziemi w jednym daniu.

3. Sardyński młody prosiaczek pieczony na ruszcie z mirtem 

Obowiązkowy element sardyńskiej uczty w głębi lądu, tutaj kuchnia , w odróżnieniu od tej na wybrzeżu, jest oparta na mięsie, a nie na rybach i owocach morza. Malutkie i młodziutkie prosię pieczone jest często na wielkich, dekoracyjnych rusztach na oczach gości, bez pospiechu i w typowym sardyńskim podejściem w stylu „slow food”, jest na co czekać… Aromatyczne i miękkie mięsiwo dekoruje się gałązkami mirto – śródziemnomorskiego krzewu porastającego całą wyspę i wykorzystywanego do produkcji nalewek i konfitur.

4. Seadas – deser z owczym serem i miodem

Seadas  potocznie zwany Sebada, najczęściej spotykany na Sardynii deser, popularny we wszystkich rejonach wyspy. Słusznych rozmiarów okrągły pieróg z kruchego, delikatnego ciasta wypełniony rozpływającym się w ustach młodym owczym serem. Podawany na gorąco i polany miodem, oczywiście także sardyńskim, bowiem wyspa słynie z wielu gatunków świetnych miodów. Dla miłośników słodkich smaków, seadas to zdecydowanie jeden z powodów, by wrócić na Sardynię…

5. Riccota z miodem Abbamele 

Kolejny z sardyńskich, fantastycznych deserów, jak wiele dań na wyspie, prosty ale efektowny –  świeżutka ricotta polana płynnym miodem. Niebo w ustach i wspaniałe zwieńczenie sardyńskiej uczty. Potem już tylko słynna sardyńska nalewka Mirto, która pomoże strawić niezapomniany posiłek.

    Zapisz się do wakacyjnego Newslettera

    Zapisz się do naszego newslettera, aby nie ominęła Cię żadna z naszych wyjątkowych ofert.

    Masz pytania lub chcesz zarezerować pobyt na Sardynii?
    info@wakacjenasardynii.pl
    Dostępność 24h / 7 dni w tygodniu
    +48 517 417 659
    Prosimy dzwonić od poniedziałku do piątku,
    w godzinach od 9:00 do 20:00.

      Skorzystaj z formularza kontaktowego

      Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności
      Zobacz regiony