CZAS TRWANIA – ok. 8 godzin
START – dowolne miejsce, hotel, apartament itp.
CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, apetyt na wino i przekąski,
CENA – wkrótce
CENA ZAWIERA:
– transfery z apartamentu do winnicy i z powrotem
– przewodnik polskojęzyczny
– degustacja 3 wina + przekąski i lokalne produkty
– warsztaty kulinarne
– kolacja- sardyńska uczta w agroturystyce
EXTRA PŁATNE
– szerszy pakiet degustacji win i produktów w winnicy – 5 win ( do wyboru białe, czerwone, wytrawne, słodkie) + do każdego wina wyselekcjonowane produkty sardyńskie – np. fenkuł z bottargą (ikra z tuńczyka), wędliny, sery z konfiturą z wina, sardyński chleb carasu, wędliny, oliwki, słodkości do słodkiego wina, cena 35 euro
– ewentualne zakupy w enotece i w agroturystyce,
PROGRAM WYCIECZKI
– przejeżdżamy z apartamentu, willi do winnicy i zwiedzamy ją na zewnątrz i w środku. Przy tej okazji słuchamy opowieści jednego z pracowników o uprawianych tutaj szczepach winorośli i oglądamy kolejne części winnicy. Poznajemy czasem bardzo tradycyjne, a czasem bardzo nowoczesne podejście do produkcji i przechowywania wina.
– zasiadamy w klimatycznej sali degustacyjnej, gdzie sommelier, (czyli specjalista w dziedzinie enologii – wiedzy o winie i jego degustacji) przedstawia nam od 3 rodzaje win i umiejętnie dobrane do nich przekąski – pieczywo, sery, wędliny, oliwki…
– przejazd do gospodarstwa agroturystycznego Ludurru ,gdzie czekają na nas wesołe sardyńskie gospodynie, ubieramy fartuszki i lepimy z nimi tradycyjny makaron, słuchamy o kulinarnych tradycjach w tym rejonie wyspy, świetnie się bawimy,
– chwila odpoczynku po warsztatach i przechodzimy do klimatycznej sali restauracyjnej, gdzie czeka na nas zasłużona, wielka sardyńska uczta – różnorodne przystawki, 2 dania główne, deser, wino, nalewki i kawa. Opowieści o sardyńskiej kuchni, zwyczajach, tradycjach biesiadowania i wpływie lokalnej kuchni na zdrowie i długowieczność,
– żegnamy się z przemiłymi gospodarzami agroturystyki, transfer do hotelu
MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI:
Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników…
– możliwość wizyty po drodze lub w drodze powrotnej w ciekawym miasteczku w głębi lądu lub zwiedzanie ciekawego miejsca związanego z prehistorią Sardynii…
– możliwość wizyty w wytwórni sera zamiast warsztatów kulinarnych w agroturystyce,
DZIĘKI WYCIECZCE:
– poznacie bliżej świat sardyńskich win, najbardziej cenione na świecie szczepy i marki, poznacie czasem bardzo tradycyjne, a czasem bardzo nowoczesne podejście do produkcji i przechowywania wina,
– skosztujecie takich specjałów jak warzywa bio w oliwie, suszone pomidory perini, grzyby z ziołami, Fiori di cardo, czyli dzikie karczochy, które stanowią świetny przeciwutleniacz, panadine wegetariańskie – małe pieczone torciki, wypełnione farszem z warzyw, konfitury z egzotycznych owoców np. z drzewka poziomkowego – corbezzolo, wspaniałe bio sery np. peretta dolce sarda, caprio di media stagionatura, granglona pecorino dolce, ricotta wędzona i ricotta świeża,
– dowiecie się, jaki rodzaj pieczywa jest najbardziej sardyński, spróbujecie chleba pane carasau,
– usłyszycie, dlaczego sardyńskie wina mają tak niesamowity wpływ na zdrowie i długość życia
– dowiecie się co znaczy tajemniczy skrót D.O.C.G. oraz D.O.C.
– będziecie mieć możliwość kupna doskonałego wina „u jego źródła” oraz lokalnych bio produktów
– zrobicie oryginalne i ciekawe zdjęcia
RELACJE NASZYCH GOŚCI
„Pani Moniko, piszemy już po powrocie z wakacji, chcielibyśmy podziękować za piękny apartament i rejs po morzu, ale tym, co najbardziej nas urzekło, były wycieczki w głąb wyspy z Panią – te wszystkie agroturystyki, winnice i sympatyczni gospodarze. Wspaniała kuchnia, świetna atmosfera, oni są tacy wyluzowani i pogodni i spokojni… trochę z tego zostało w nas dzięki tym serom i winkom, które przywieźliśmy do domu.”