Magia Sardynii to składowa kilku elementów. Jednym z nich jest pasja gospodarzy i pasterzy, z którą pielęgnują oni swoje tradycje. Przekazywane z pokolenia na pokolenie metody wytwarzania naturalnych bio produktów to niezwykle ważne dziedzictwo wyspy. Przyczynia się to do słynnej sardyńskiej długowieczności. Poznaj z nami tajniki wytwarzania i smaki najlepszych sardyńskich serów!
- CZAS TRWANIA – ok. 2,5 h, 09:00-11:30
- GRUPA – 4 do 8 osób
- START – hotel w rejonie Olbia lub Costa Smeralda
- CO ZABRAĆ- apetyt na sardyńskie przysmaki
- CENA ZAWIERA – transfer z hotelu i z powrotem z rejonu Olbia i Costa Smeralda, przewodnik polskojęzyczny, wizyta i degustacja serów
- extra płatne – na życzenie obiad u pasterza
PROGRAM WYCIECZKI
Odbierzemy Was z hotelu/apartamentu i wyruszymy na naszą degustację lokalnych smaków!
Przyjeżdżamy do gospodarstwa rolnego. Zwiedzanie zaczniemy od spaceru po terenie oraz opowieści naszego pasterza o jego codziennym życiu. Zaglądniemy do jego zwierząt – świnek oraz owieczek. Pasterz pokaże i objaśni nam technikę dojenia owiec, również Wy będziecie mieć okazję spróbować.
Teraz rozpocznie się proces wytwarzania sera. W trakcie każdy etap zostanie dokładnie wyjaśniony – rodzaje i zasada użycia podpuszczek, podgrzewanie mleka do odpowiedniej temperatury, odpowiedni sposób mieszania. Gdy powstanie ser, zostanie on przełożony do sitek nadających mu formę. Z oddzielonej serwatki powstanie świeża ricotta.
Podczas degustacji będziecie mieć okazję posmakować serów miękkich, sezonowanych 6-7 miesięcy, sezonowanych 8-12 miesięcy, z dodatkiem sardyńskiego trufla, na bazie podpuszczki roślinnej i zwierzęcej.
Na życzenie przygotowany zostanie obiad na bazie sardyńskich serów i wędlin, z prosiakiem z rożna. Obiad odbędzie się na tarasie domu pasterza, z panoramicznym widokiem, w cieniu drzew.