Wycieczki kulinarne to nasza specjalność, zapraszamy na niezapomnianą wyprawę do świata wyrafinowanej i cenionej kuchni. Wspaniała uczta i inspirujące spotkanie z mistrzem kuchni – Gianfranco Pulina. To bardzo znana postać wśród sardyńskich smakoszy, pisaliśmy juz o nim na naszym blogu:
PODRÓŻE KULINARNE Z EKSPERTAMI OD BIO ŻYWNOŚCI
Na wyrafinowaną rybną ucztę ruszymy do jednej z najsłynniejszych sardyńskich restauracji. Jest znana, lecz niełatwo ją znaleźć, leży ukryta wśród zielonych wzgórz w głębi lądu, z dala od miejsc znanych turystyce masowej. To miejsce dla wybranych, wiedzą o nim tylko najlepiej zorientowani smakosze, tutaj w kuchni króluje znany z włoskiej TV, zawsze uśmiechniętym Gianfranco, uczestnicy wycieczki zwiedza najpierw zasobne piwnice, gdzie czekają na swoją kolej by zagościć na talerzach gości najlepsze bio produkty z okolicy – doskonałe wędliny, sery, miody (w tym rzadki miód z corbezzolo o cudownych leczniczych właściwościach), oliwa, mąka bio z ziaren uprawianych tutaj od 300 lat, warzywa i owoce, które tego ranka rosły jeszcze na grządkach, wino z najlepszych okolicznych winnic … Na stole pojawią się małe dzieła sztuki – fantastycznie podane tradycyjne potrawy, niesamowite połączenie lokalnej kuchni opartych na starych, tradycyjnych recepturach z nowoczesnym, autorskim podejściem Gianfranco. Ten młody, bardzo zdolny mistrz kuchni jest jedną z najbardziej znanych postaci ze świata sardyńskiej, a także włoskiej kuchni. Dostaje mnóstwo propozycji pracy w restauracjach z gwiazdkami Michelin na całym świecie, ale z pasji i miłości do swojej ojczyzny postanowił zostać na Sardynii. Nie zabiega także o gwiazdki Michelin, choc najsłynniejszy kulinarny przewodnik swiata bardzo go poleca. Na miejscu możecie kupić niektóre z produktów używanych przez szefa kuchni – oliwę z oliwek bio, wędliny bez konserwantów, sery z podpuszczki roślinnej, olio di lentischio ( leczniczy olej z wyciągu z sosny), miele di corbezzolo (miód z drzewka poziomkowego).
Po tej kulinarnej przygodzie zaprosimy Was na spacer po miasteczku Tempio – to centrum regionu Gallura, bardzo sardyńska miejscowość z ciekawą, wielowiekową historią. Następnie przejedziemy do jednej z wielu lokalnych winnic, czeka Was jej zwiedzanie oraz degustacja win. Poznacie ludzi, którzy pasji do wina oddali całe życie. Dowiecie się, dlaczego sardyńskie wina są tak zdrowe i unikalne.
Jesteśmy zdecydowanie jedynym touroperatorem z oferta takich kameralnych, szytych na miarę enogastronomicznych wycieczek, skierowanych do prawdziwych znawców kuchni światowej. Jeśli lubisz zwiedzać świat kierując się gustami podniebienia, poznawać lokalne smaki i lokalnych mistrzów kuchni, z przyjemnością zabierzemy Cię w miejsca, gdzie króluje autentyczna sardyńska kuchnia z najwyższej półki! Dzięki asyście polskojęzycznego przewodnika będziecie mogli porozmawiać z autorami kulinarnych cudów, strażnikami gastronomicznych tradycji, a także zdolnymi nowatorami w tych dziedzinach. Zapraszamy na nasze kulinarne podróże po Sardynii!