Lekcje gotowania w sali degustacyjnej winnicy to wyjątkowy sposób na poznanie kuchni Sardynii. Zwiedzicie winiarnię oraz weźmiecie udział w lekcji gotowana wspólnie z ekspertami kulinarnymi z Sardynii.
CZAS TRWANIA – ok. 4 h
START – południowa część Sardynii
GRUPA – od 2 do 4 osób lub od 5 do 20 osób
CENA ZAWIERA – składniki, lekcja gotowania prowadzona przez kucharza w języku włoskim angielskim lub francuskim, tłumaczenie na język polski przez naszego przewodnika, dodatkowe produkty na lunch, wina
do wyboru menu – makaron z małżami lub ravioli z ricottą i szpinakiem
dodatkowo – transfer z i do hotelu
PROGRAM WYCIECZKI
- Odbieramy Was z hotelu lub apartamentu na południu wyspy. Podczas transferu do winncy opowiemy ciekawostki na temat Sardynii, jej przeszłość oraz najpiękniejsze tradycje.
- Na miejscu zaczniemy od zwiedzenia pięknej winnicy, poznania historii jej powstania i ideaologii, którą kierują się właściciele.
- Przejdziemy do sali degustacyjnej, gdzie rozpoczniemy lekcję od ogólnych informacji dotyczących głównych zasad kuchni sardyńskiej.
- Zapoznamy się ze składnikami oraz sposobami ich wykorzystania.
- Zajmiemy stanowiska i razem z kucharzem, krok po kroku zaczniemy naukę przygotowywania makaronu sardyńskiego z małżami lub ravioli z ricottą i szpinakiem (w zależności od wybranego pakietu).
- W trakcie nauki można zadawać pytania, by zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Prowadzący rozwieje wszelkie wątpliwości.
- Po zakończeniu lekcji przyjdzie czas na lunch z własnoręcznie przygotowanymi daniami, dodatkowo podane zostaną wina, sardyńskie sery lub wędliny.
- Po nauce będzie czas na zakupienie win oraz lokalnych przekąsek.
- Transfer do hotelu lub apartamentu.
Poznacie pochodzenie, historię i specyfikę każdego składnika oraz przepisu, a także pozmawiacie o sekretach każdego z dań. Lekcja kończy się przy stole, gdzie smakować będziecie efekty swojej pracy.