Agroturystyka „La Colti” w Cannigione to typowy budynek regionu Gallura początku lat ’90. Jest idealnym miejscem do gotowania, lekcji i imprez. Obiekt jest jak muzeum kultury wiejskiej regionu Gallura, w którym można podziwiać starożytne tradycje i uczęszczać na kreatywne warsztaty kuchni sardyńskiej.
CZAS TRWANIA – 5 h
LOKALIZACJA – Cannigione, w rejonie Gallura, północna Sardynia
START – północna Sardynia
CENA ZAWIERA – przeowdnika polskojęzycznego, warsztaty gotowania, degustację w winicy, fartuch, książka kucharska, certyfikat uczestnictwa,
PROGRAM WYCIECZKI
- Dzięki tym zajęciom można cieszyć się fantastycznym doświadczeniem twórczym i nauczyć się tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. Eksertka od sardyńskich przepisów – pani Prisca, poprowadzi każdego w przygotowywaniu typowych dań, przekazując sekrety powstawania domowego makaronu.
- Dania, których porzygotowanie poznamy w trakcie zajęć – makaron „Chiusoni Galluresi„, makaron „Ravioli Galluresi„, tradycyjny sos pomidorowy z bazylią oraz tradycyjny deser sardyński „Seadas” czyli słodki pieróg z ricottą i miodem.
- Czeka nas również wspaniały aperitif z wędlinami, serami, oliwkami i pieczywem Guttiau.
- Udamy się na degustację do winnicy. Najlepiej wyselekcjonowane wspaniałe sardyńskie wina wraz z odpowiednimi przekąskami tworzą smakową niezapomnianą całość. Każdy smakosz wina będzie zachwycony!
Wycieczka będzie niesamowitym doświadczeniem dla każdego, kto poprzez kulinaria chce ponawać nowe miejsca, kulturę i tradycje. Sardynia jest jednym z pięciu BLUE ZONE, czyli miejscem z najdłużej żyjącą ludnością. Sardyńczycy żywią się lokalnymi produktami, wyrabianymi w zgodzie z naturą. Przekonajcie się Państwo z nami!