Sardynia to jeden z najstarszych winiarskich regionów Włoch. Już w XV wieku przed naszą erą cywilizacja nuragijska zajmowała się wytwarzaniem wina na wyspie. Sardyńscy winiarze należą do najbardziej renomowanych producentów win na świecie. W rodzinnej winiarni prowadzonej z pasją będziecie mieć okazję na zbliżenie się do natury i relaks przy lokalnym winie i bio przekąskach.
LOKALIZACJA
Turri w rejonie Zatoki Cagliari, południowa Sardynia
- CZAS TRWANIA – ok. 5/6 h
- START – okolice Cagliari lub Villasimius
- CENA ZAWIERA – przewodnik polskojęzyczny, transfer z okolicy Cagliari, wycieczka po gospodarstwie, degustacja lokalnych win i specjałów, spacer boso wśród winorośli
- extra płatne – transfer z/do hotelu poza Cagliari
PLAN ATRAKCJI
Odbierzemy Was z hotelu w okolicy Cagliari lub zorganizujemy dla Was transfer z innych lokalizacji.
Po dotarciu do gospodarstwa i przywitaniu się z gospodarzami rozpoczniemy krótki tour po tym niezwykłym miejscu. Gospodarstwo usytuowane jest na południu wyspy w otoczeniu przyrody. Pełni pasji gospodarze opowiedzą swoją historię i ideę, która przyświeca temu miejscu. Posłuchamy krótkiego wprowadzenia o metodach produkcji wina od momentu winobrania do jego sprzedaży, szczepach na wyspie i w winnicy oraz o historii wina.
Roberta, która jest pasjonatką podróży w głąb siebie i łączenia się z naturą opowie nam o korzyściach spacerów boso – hartuje, wzmacnia kondycję organizmu, stymuluje tysiące zakończeń nerwowych w stopach, które mają połączenie z najważniejszymi narządami ciała, stanowi naturalny masaż stóp – chodzenie boso szczególnie po nierównym, miękkim podłożu poprawia ukrwienie stóp, pozwala na swobodną pracę wszystkich struktur stóp, wpływa zdrowotnie na całe ciało, zmniejsza stres, ponowne łączy organizm z energią ziemi. Swobodny i relaksujący spacer na bosaka wśród winorośli, podczas którego spróbujemy cieszyć się spokojem i zapachami winnicy. Malowniczy krajobraz wprowadzi Cię w całkowitą harmonię z naturą.
Teraz czeka na nas najpyszniejszy punkt programu – piknik wśród winorośli, a podczas niego degustacja win. Wyśmienite sardyńskie wina w akompaniamencie najlepszych lokalnych bio produktów – sery, wędliny, oliwki, sezonowe warzywa czy chleb carasau. Roberta przybliży nam tajniki sztuki smakowania wina angażującej zmysł wzroku, zapachu i smaku. Wspaniale spędzony czas przy relaksie wśród natury.
DEGYSTACJA I POKAZ PRODUKCJI SERÓW
Na życzenie zorganizujemy równieżdla Was degustację lokalnych serów oraz pokaz ich produkcji. Wśród specjałów gastronomicznych Sardynii zdecydowanie wyróżniają się sery, które są wyspiarską dumą. Produkcja sera z mleka owczego szczyci się bardzo starą tradycją pasterską, którą będziecie mieć okazję poznać. Ser Pecorino to flagowy produkt Sardynii o charakterytycznym, wyjątkowym smaku, idealnie komponującym się z sardyńskim winem. Poznacie proces produkcji i etapy przemiany mleka w ser, które jest ważnym momentem dla każdego pasterza, który z pasją kultywuje sardyńską tradycję.