Zabawny sposób na poznanie kulinarnej tradycji Sardynii. Dzięki nam macie okazję uczestniczyć w niepowtarzalnych warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez urocze sardyńskie gospodynie – Annę i Teresę, których rodzina do lat zajmuje się prowadzeniem gospodarstwa, gdzie na miejscu wytwarzane są najlepsze w okolicy bio produkty. Dodatkową atrakcją będzie degustacja w pięknej winnicy oraz zwiedzanie ruin średniowiecznego zamku Pedres i Groby Gigantów Su Monte’e S’Ape.
LOKALIZACJA
Ludurru w rejonie Olbia i San Teodoro, północno-wschodnia Sardynia
CZAS TRWANIA – ok. 6 h
MIJESCE STARTU – północno-wschodnia część wyspy
CENA ZAWIERA
polskojęzyczny przewodnik, transfery, udział w warsztatach kulinarnych, składniki i sprzęt, sardyński obiad/kolacja, degustacja w winnicy, zwiedzanie zabytków
PROGRAM WYCIECZKI
- Wycieczkę rozpoczniemy w godzinach porannych lub popołudniowych, w zależności czy w planach będzie obiad czy kolacja w gospodarstwie agroturystycznym.
- Pierwszym punktem dnia będzie zwiedzanie ruin średnowiecznego zamku Pedres, który pełnił funkcję fortecy obronnej. Następnie udamy się do Grobów Gigantów Su Monte’e S’Ape. Na Sardynii spotkać można dwa rodzaje pozostałości po epoce nuragijskiej – prehistoryczne budowle mieszkalne nuraghe oraz Groby Gigantów. Groby Gigantów to megalityczne kamienne grobowce o dużych rozmiarach, z którymi wiążą się niezwykłe historie.
- Po zwiedzaniu przejedziemy do gospodarstwa agroturystycznego Ludurru, prowadzonego przez liczną rodzinę od wielu lat. Tutaj posłuchamy niezwykłych rodzinnych opowieści o życiu na Sardynii, o pracy w gospodarstwie i wyśmienitym bio jedzeniu, dzięki któremu Sardyńczycy zawdzięczają swoją długowieczność.
- Teraz czas zabrać się do pracy! Przystąpimy do odkrywania sardyńskich receptur. Nasze gospodynie Anna i Teresa pokażą nam wyjątkowość lokalnego sposobu wyrobu makaronu – prostota i niepowtarzalny smak. Poznamy listę potrzebnych składników, sposoby wyrobu ciasta i praktyczne wskazówki przygotowania sosu pomidorowego oraz mięsnego. Przygotujemy klasyczną pastę, ravioli, seadas i inne. Wszystko przygotowane z najlepszych lokalnych bio produktów wyrpodukowanych przez nasze gospodynie.
- Po intensywnej nauce czeka nas obiad lub kolacja, której długo nie zapomnicie. Zasiądziemy przy stole, by rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi potrawami, do tego wiele przystawek, jak chleb carasau, wędliny, sery, nastęnie przygotowana przez nas pasta, pieczony prosiak z rusztu, ricotta z miodem, słodki pieróg seadas z miodem, lokalne wino, kawa nalewki i sardyńskie słodkości.
- Po obfitej uczcie przejedziemy do winnicy. Sardynia słynie z wyśmienitych win zaliczanych do najlepszych we Włoszech oraz najstarszych i najzdrowszych na świecie. Wybierzemy się na degustację trzech win, gdzie wykwalifikowany sommelier i miłośnik wina opowie o procesie jego produkcji oraz tajemnicy doboru idealnych przystawek, które dopełniają jego smak.
Niezapomniany dzień, podczas którego poznacie jeden z najważniejszych elementów sardyńskiej kultury – to jej niezwykła kuchnia, gdzie królują bio produkty najwyższej jakości oraz lokalne wina znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Z doświadczenia wiemy, jak wiele radości taka wycieczka przynosi najmłodszycm uczestnikom, dlatego dla rodzin z dziećmi oferujemy możliwość modyfikacji programu – pominięcie wizyty w winnicy lub zastąpienie jej inną atrakcją dla dzieci.