Jednodniowa ekscytująca wycieczka w stylu slow food, z sardyńskimi bio produktami w roli głównej. W kameralnej grupie, z polskim przewodnikiem i w przemiłej atmosferze odwiedzimy 2 klimatyczne gospodarstwa rolnicze, poznamy tajniki eko upraw warzyw i owoców, hodowli zwierząt, produkcji serów, oliwy z oliwek, miodu. Zwiedzimy także winnicę i weźmiemy udział w profesjonalnej, prowadzonej przez eksperta-sommelier degustacji wina i spotkaniu z dietetykiem – specjalistą od aspektów prozdrowotnych kuchni sardyńskiej. W trakcie intensywnej wycieczki chwila relaksu na cudownej plaży, kawa w klimatycznym nadmorskim miasteczku. Niesamowicie ciekawe spotkania z ludźmi pełnymi pasji, którzy poświęcili swoje życie rolnictwu, hodowli, uprawie winorośli, wytwarzaniu słynnych pecorino i caprino – sardyńskich serów owczych i kozich.
Rejon wycieczki – dopasowany do Waszych oczekiwań, zainteresowań i miejsca noclegowego , interesuje nas cała północ Sardynii – od Alghero przez park przyrodniczy Porto Conte, rejony gajów oliwnych w Badesi i Castelsardo, wytwórnie serów w Tempio, przez eko uoprawy w Gallura po słynne, doskonałe winnice Szmaragdowego Wybrzeża. Wycieczka szyta na miarę, według Waszych indywidualnych kulinarnych zainteresowań i pasji. Program może być poszerzony np. o sardyńską ucztę w agroturystyce lub spotkanie z przyrodnikiem – ekspertem od sardyńskich ziół i roślin leczniczych.
Cena zawiera:
– transfery
– lunch z bio produktów
– 1 bio-produkt z każdego gospodarstwa dla każdego uczestnika
– degustacja w winnicy
– polskojęzyczny przewondik
Czas wycieczki – w godz. ok. 9-18.
Cena od osoby przy grupie max. 7 osób – 105 euro
Zabieramy – aparat fotograficzny, apetyt i otwartość na nowe smaki.
Na naszym blogu relacje z takich kulinarnych wypraw – Podróże Kulinarne cz.1 , Podróże Kulinarne, cz. 2 , Podróże Kulinarne cz. 3