Zapraszamy Państwa na wyprawę w przeszłość! Wiecznie żywa sardyńska historia, urocze uliczki, niesamowite widoki z tarasów panoramicznych, bajkowa sardyńska plaża, a wszystko to w stolicy Sardynii – Cagliari. Po intensywnym zwiedzaniu czeka wspaniała degustacja sardyńskich przystawek i win w magicznej winnicy. Każdy zapamięta ten dzień!
Czas trwania – ok. 9 h
Start – dowolne miejsce południowej Sardynii
Cena – ustalana indywidualnie, w zależności od ilości osób, min. 8
Cena zawiera – przewodnik polskojęzyczny, degustacja przystawek i win
Program wycieczki
- Nasz dzień pełen wrażeń rozpoczniemy zwiedzaniem Starego Miasta w Cagliari. Zagubimy się w uroczych, wąskich uliczkach miasta. Z tarasu widokowego Bastione di Saint Remy zobaczymy wspaniałe widoki na panoramę Zatoki Aniołów i klif Sella del Diavolo. Na modnym placu Piazza Yenne napijemy się aromatycznej kawy, by mieć energię, na kolejne wrażenia.
- Pójdziemy na relaksujący spacer w ogrodzie botanicznym Orto Botanico, gdzie zgromadzono roślinność z basenu Morza Śródziemnego. Zobaczymy palmy, kakusy, kwiaty i fontanny. Zaglądniemy do najstarszej dzielnicy Stampace pełnej kościółków i zabytków.
- Z punktu widokowego Monte Urpino zobaczymy niezapomniany krajobraz – widok na miasto, przejrzyste morze, stawy solankowe z flamingami i piękną 11-kilometrową plażę Poetto, gdzie następnie czeka nas krótki spacer.
- Udamy się do winnicy Argiolas, gdzie wykwalifikowany sommelier opowie o tajemnicach wyrobu wina, historię powstania tego miejsca i uprawie szczepów. Następnie rozpoczniemy degustację w klimatycznej sali, gdzie zapodane zostaną przepyszne sardyńskie przystawki takie, jak sery kozie i owcze, wędliny, chleb carasau i inne. Posmakujemy do tego 4 wyselekcjonowanych win, które w połączeniu z przystawkami stworzą niepowtarzalne smaki. Na koniec będzie okazja zakupu sardyńskich win oraz lokalnych bio produktów.
Dzień spędzony w gwarnym, historycznym mieście połączony z degustacją lokalnych sardyńskich przysmaków i win to dzień idealny, który zadowoli każdego podróżnika. Nie ma lepszego sposobu poznania odwiedzanego miejsca, jak usłyszenie i zobaczenie historii, a następnie zasmakowanie lokalnej kuchni, która jest częścia tej niesamowitej tradycji i kultury, tak różnej od polskiej.