Dlaczego wakacje na Sardynii to jednocześnie super mocna kuracja? Z tej magicznej wyspy powrócicie młodsi, zdrowsi, piękniejsi i szczęśliwsi. Wasze ciała będą świetnie przygotowane do walki z wieloma dolegliwościami. W czym tkwi sekret? Prozdrowotne i odmładzające działanie Sardynii to układ kilku elementów, ale najważniejszy z nich to lokalna dieta.
Prostota, dużo błonnika, warzyw i owoców, a niewiele mięsa, oliwa, ryby, lokalne, sezonowe produkty – oto sedno diety śródziemnomorskiej. O jej dobroczynnych skutkach można opowiadać godzinami. Chroni przed wieloma dolegliwościami, odpowiednio stosowana pomaga schudnąć, leczy choroby sercowo-naczyniowe. Setki badań naukowych potwierdziło, ze dieta śródziemnomorska chroni przed udarem i zawałem serca. Dieta śródziemnomorska przedłuża życie. Szczególnie wyraźnie widać to na Sardynii, wyspie słynącej ze stulatków.
JAK WYGLĄDA SARDYŃSKA DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
Basen morza śródziemnego to duży obszar, a każdy kraj ma swoja specyfikę. Co na tym tle wyróżnia Sardynię? Jako wyspa, pozostawała “odcięta od świata”, toteż charakter jej kuchni pozostał bardzo rdzenny i autentyczny. O tym, że sardyńskie produkty spożywcze na prawdę działają, świadczy przede wszystkim wygląd mieszkańców wyspy. Praktycznie nie spotkacie tam osób otyłych, natomiast w każdej miejscowości żyją stu i ponad stulatkowie wciąż w świetnej kondycji zarówno fizycznej jak i psychicznej. Czy wiecie, że Sardynia jest jedną z 5 na naszej planecie Błękitnych Stref – Blu Zone, czyli obszarem na którym ludzie żyją bardzo długo a przy tym pozostają do śmierci sprawni, zdrowi i zadowoleni z życia? Możesz żyć dłużej, być pełen energii i radości korzystając z pradawnej wiedzy wyspiarzy.
Sardynia proponuje miłośnikom zdrowej kuchni kilka lokalnych specjałów, to produkty wyrastające z wielowiekowych tradycji, zwyczajów kultywowanych od setek, a nawet tysięcy lat. Warto skorzystać z tej pradawnej wiedzy!
Oto kilka z długiej listy tych sardyńskich eliksirów zdrowego życia:
Oliwa z lentyszka
Pierwotna oliwa Sardyńczyków, pozyskiwana na wyspie długo przed przybyciem drzew oliwnych. Źródło niezwykle mocnych przeciwutleniaczy, eliksir długiego życia. Badacze z uniwersytetów w Rzymie oraz w Sassari odkryli ślady jego wpływu na geny długowieczności Sardyńczyków. Można go stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie, Wasza twarz doceni bardzo szybko jego odmładzające działanie!
Czarny czosnek
Naturalny i super mocny wróg wirusów, prawdziwy czarodziej rosnący dziko na Sardynii. Pełen dobroczynnych alkaloidów, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność, polecany dla diabetyków, ma także silne działanie bakteriobójcze. Warto mieć tę cenną przyprawę w kuchni.
Pompia
Totalnie endemiczny, sardyński owoc, źródło cennych witamin. Pompia przypomina wielki grejpfrut o grubej, pachnącej skórce z grubym, białym miąższem wewnątrz i soczystym, przypominającym pomarańczę wnętrzem. Sardyńczycy, bardzo twórczy, jeśli chodzi o wykorzystanie darów natury, robią z różnych części tego owocu nalewki, marmolady, desery.
Sardyński orkisz
Na Sardynii istnieje silna tradycji ochrony tradycyjnych zbóż, przywraca się także do życia zapomniane gatunki. Do takich należy grano monococco, tzw. “sardyński orkisz”, pradawna, niemodyfikowana genetycznie odmiana zboża. Na sardyńskich stołach znajdziecie doskonałe mąki i makarony min. z mąk orkiszowych, mielonych na miejscu w sardyńskich młynach. Zboża są uprawiane na czystych ekologicznie terenach, a makarony w większości ręcznie wyrabiane z wykorzystaniem wody źródlanej.
Mirto
Znane turystom przede wszystkim jako składnik słynnej sardyńskiej nalewki. Warto jednak wiedzieć, że olejek mirtowy oraz ekstrakt z kwiatów tego dziko rosnącego krzewu mają bardzo silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwkaszlowe, immunostymulacyjne. Służą jako naturalny środek przeciwbólowy, łagodzą bóle mięśni i reumatyczne.
Sardyńskie miody
Sardynia słynie z miodów i nie sposób przecenić ich zdrowotnego działania. Spotkacie tutaj wiele rzadkich rodzajów miodu. Jest miele di corbezzolo czyli miód z drzew poziomkowych, miód eukaliptusowy, świetny na przeziębienia, miód lawendowy, miód z ostropestu, miód z mirto. Ciekawostką lokalną w tym temacie jest tzw. “czarny miód” – abamele. Aby producent mógł nazwać swój miód „abamele” musi spełnić surowe warunki jego produkcji. Miód jest uzyskiwany z plastrów nie przez odwirowywanie, lecz z pomocą gorącej wody. W toku produkcji dodaje się także skórki pomarańczy i cytryn. Sama natura, bez chemicznych dodatków. Na wyspie kupicie także wspaniałe kosmetyki na bazie produktów pszczelich.
Na sardyńskich wakacjach zorganizowanych z naszym biurem, nie zabraknie sardyńskiej kuchni śródziemnomorskiej. Zadbamy o jakość Waszych posiłków, doradzimy najlepsze lokale, zabierzemy Was na sardyńską ucztę w klimatycznym gospodarstwie. Proponujemy także nowość – dostawę doskonałych lokalnych produktów prosto do waszej wakacyjnej willi. Doradzimy weganom i wegetarianom.
Jeśli planujecie pobyt na Sardynii jeszcze w tym roku, zainteresuje Was niezwykle ciekawa impreza kulturalna i enogastronomiczna, tzw. Otwarte Podwórka. Udział w niej to super okazja do nabycia autentycznych lokalnych produktów w miejscach ich powstawania.
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem
+48 517 417 659, info@wakacjenasardynii.pl