SA MOLA – DOSKONAŁA SARDYŃSKA BIO OLIWA I MIŁOŚĆ DO ZIEMI
Sa Mola to kraina bio oliwy, tak bardzo naturalnej i czystej ekologicznie, że bardziej już się nie da. Ukryta w głębi sardyńskiego lądu, niemal w centrum wyspy. Prowadzona z pasją i sercem od 4 pokoleń, dziś zarządzana przez Alice i Alessandro. Rodzina Cadoni uprawia, zbiera i przetwarza odmiany oliwek „Bosana”, „Tonda di Cagliari” i „Pizz’e Carroga”. Są to ściśle rodzime, sardyńskie odmiany. Miejsce ma prawie 100 letnią historię, bowiem pierwsze drzewka oliwne posadzono tutaj w roku 1913. Od tego czasu najlepsze tradycje i pieczołowicie skrywane sekrety uprawy i tłoczenia, wędrowały z pokolenia na pokolenie. Przyniosło to wspaniałe efekty, dziś wyjeżdżają stąd butelki jednej z najlepszych sardyńskich oliw. W 2020 ta aromatyczna oliwa zajęła pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie w Argento.
Ich produkcja to około 10 000 litrów wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pakowanej w różnych formatach. Poważnie podchodzący do współczesnych rynków młodzi gospodarze, niedawno urozmaicili ofertę o linię oliw smakowych z typowymi dla tego terytorium ziołami i roślinami. Oliwę z Sa Mola spotkacie na Sardynii, we Włoszech i w kilku krajach europejskich, w delikatesach i restauracjach.
WYPRAWA DO KRAINY BIO OLIWY Z POLSKIM PRZEWODNIKIEM
Zapraszamy na kameralną wycieczkę z polskojęzycznym przewodnikiem do serca Sardynii, na spotkanie z sardyńską oliwą. Gospodarze Alice i Alessandro powitali nas w małym muzeum etnograficznym, które stworzyli w swoim gospodarstwie. Poznacie prastare tradycje i antyczne rzemiosło, dawne życie na wsi. Poczujecie od razu ogromną pasję i optymizm młodych gospodarzy i ich miłość do tej ziemi. Wyjdziecie stąd jako eksperci od dawnych i współczesnych sposobów pozyskiwania oliwy. Poznacie kolejne etapy pracy, od uprawy, przez zbiór, do tłoczenia i pakowania. Będzie oczywiście degustacja, na łonie natury pod oliwnymi drzewami, podczas której docenicie wpływ dobrej oliwy na inne lokalne specjały. Zabudowania i wnętrza gospodarstwa są utrzymane w tradycyjnym stylu i zabiorą Was w smakowitą podróż w czasie. Na każdym kroku docenicie tutaj dbałość o naszą planetę. Piękna ciekawostka – z wizyty w Sa Mola możecie wyjechać jako rodzice adopcyjni. To nie żart, jest możliwość zaadoptowania drzewa oliwnego w tym bajkowym gaju!
NOC W GAJU OLIWNYM
Spałeś kiedyś w okrągłym namiocie otoczonym drzewami oliwnymi? Lub w zabytkowej przyczepie kempingowej? Romantyczny nocleg w stylu vintage to kolejna atrakcja w krainie bio oliwy w Sa Mola. Gospodarze wykreowali na miejscu uroczy glamping. Możesz przenocować tutaj, od marca do października, w prostocie korzystając z piękna natury. Każda kwatera nosi imię innej odmiany drzew oliwnych.
ENOGASTRONOMICZNE WAKACJE Z NASZYM BIUREM PODRÓŻY
Zapraszamy na smaczne i ekologiczne wakacje na Sardynii z naszą polską asystą. Doradzimy ze szczegółami w organizacji wyjazdu i pobytu od A do Z, podzielimy się z Wami naszą ogromną, sardyńską pasją.
Zapraszamy do kontaktu!
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy
o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem
+48 517 417 659, info@monikaszredel