Hotel & Agroturystyka Pinettu, San Vero Millis
Filozofią agroturystki jest ekologia, szacunek do natury oraz harmonia z przyrodą oraz tradycją i kulturą sardyńską. Wszystkie budynki gospodarstwa zostały wybudowane z ekologicznych, lokalnych materiałów oraz są zasilane energią słoneczną oraz biomasą. Na terenie 5 hektarowego gospodarstwa gospodarze uprawiają czyste ekologicznie warzywa, cytrusy, grzyby a także hodują zwierzęta, dzięki czemu wykonywane przez nich potrawy są najwyżej, jakości i zapewniają prawdziwe poznanie smaku Sardynii. Agroturystyka oferuje trzy rodzaje menu; wegetariańskie, mięsne (30 euro/osobę), oraz menu extra w cenie 35 euro/osobę. Specjałem gospodarstwa jest Carpaccio z cefala z Cabras, marynowane w szafranie z miętą i sałatą, oraz carre z lokalnego prosiaka w cieście z ziołami, aromatyczne ziemniaki z rusztu, soczyste warzywa z ekologicznej uprawy z ogrodu Pinettu, oraz obowiązkowo sardyński Panadas, czyli aromatyczne, pikantne ciasto z nadzieniem warzywnym. Ciekawostką jest fakt, że Panadas to danie starożytnego pochodzenia – sięgające czasów aż z prastarego, nuragicznego okresu wyspy, czyli około 1600 p.n.e.
Sercem gospodarstwa są niesamowicie gościnni gospodarze Francesca i Juan, którzy poznali się podczas podróży w południowej Ameryce i którzy z pasją oraz szacunkiem do sardyńskiej przyrody stworzyli unikatowe gospodarstwo. Dzięki ich pasji, wiedzy, gościnności a także przepięknej lokalizacji na Costa Verde – macie możliwość spędzić niezapomniane wakacje na Sardynii, a także poznać jej autentyczny smak.