Czarny czosnek, bardzo nielubiany przez wirusy, odmładzający lentyszek, przeciwbólowe kwiaty mirto, wymiatająca toksyny dzika marchew i wiele innych sardyńskich naturalnych cudotwórców. Dziś opowiem Wam o prawdziwej sardyńskiej magii, cudownych mocach naturalnych produktów, uzdrawiających i odmładzających specyfikach, olejkach, ziołach i miksturach. Przechowywane od setek lat receptury, przepisy i tajemnice. Dziś możecie korzystać z ich dobrodziejstw! Zapraszamy do jedynej w swoim rodzaju apteki i kosmetyczki, w których rządzi sardyńska natura i tradycja, wspomagane nowoczesnymi technikami oraz ogromną pasją Sardyńczyków.
Rosną dziko lub są uprawiane w ekologicznych zagonach. Przepięknie pachną rozgrzane sardyńskim słońcem. Kryją w sobie ogromne moce. Umiejętnie stosowane pomogą nam zachować zdrowie, wzmocnić odporność, odmłodzić ciało i zwiększyć witalność. Już niebawem umożliwimy Wam zamawianie prosto z Sardynii tych fantastycznych dobrodziejstw sardyńskiej natury. Przedstawiam kilka z dziesiątek magicznych sardyńskich roślin oraz ich niesamowite zdolności. Byłoby grzechem z nich nie skorzystać!
Aglio Nero czyli czarny czosnek – prawdziwy czarodziej rosnący dziko na Sardynii. Pełen dobroczynnych alkaloidów, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność, polecany dla diabetyków, ma także silne działanie bakteriobójcze.
Iperico czyli dziurawiec – znany z naszych łąk, rośnie także na Sardynii, tam jednak jego działanie jest silniejsze. Kremy, maści i preparaty z sardyńskim dziurawcem doskonale łagodzą poparzenia, problemy ze skórą, rany, blizny i rozstępy. Ma silne działanie przeciwzapalne. Olejek z dziurawca usuwa cellulitis, leczy łuszczycę i trądzik. Fantastyczne efekty na problemy skórne ma jego połączenie z maceratem z lawendy.
Mirto – znane turystom przede wszystkim jako składnik słynnej sardyńskiej nalewki. Warto jednak wiedzieć, że olejek mirtowy oraz ekstrakt z kwiatów tego dziko rosnącego krzewu maja niesamowite działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwkaszlowe, immunostymulacyjne. Służą jako naturalny środek przeciwbólowy, łagodzą bóle mięśni i reumatyczne. Z kwiatów mirto powstaje także wspaniały tonik, który fantastycznie oczyszcza i ściąga skórę.
Lentischio czyli lentyszek – dziko rosnący krzew z czerwonymi owocami. Spotkacie go na wyspie wszędzie. Niepozorny i powszechny, ale olej z niego kryje w sobie niezwykłe moce. Oliwa z oliwek, pod względem historii to wnuczek lentyszkowego oleju. Wytwarzano go na Sardynii wiele wieków wcześniej, zanim Hiszpanie rozpowszechnili na wyspie uprawę oliwy z oliwek. Lentyszek to pierwotna oliwa Sardyńczyków, źródło niezwykle mocnych przeciwutleniaczy, eliksir długiego życia. Przyznam, że od kilku lat zajmuje najważniejsze miejsce na mojej półce z kosmetykami. To doskonała alternatywa dla sztucznych, pełnych chemii kosmetyków. Badacze z uniwersytetów w Rzymie oraz w Sassari odkryli ślady jego wpływu na geny długowieczności Sardyńczyków!
Calendula czyli nagietek – najczęściej używane z ziół w kosmetyce, ma właściwości kojące, przyśpiesza regeneracja komórek, świetnie sprawdza się przeciw zaczerwienieniom i stanom zapalnym skóry. Wspomaga naturalna syntezę kolagenu, poprawia nawilżenie. Zwalcza również zwiotczenie i starzenie się skóry.
Fiore di carota selvatica czyli kwiaty dzikiej marchwi – ta silna, dzika roślinka posiada nieocenione właściwości. Podaruje Twojej skórze mnóstwo beta-karotenu, zrewitalizuje, polepszy stan skóry suchej i złuszczonej, ma mnóstwo przeciwutleniaczy. Jest także silnym środkiem oczyszczającym całe ciało, stymuluje wytwarzanie się białych krwinek, oczyszcza organizm z ciężkich metali, drenuje toksyny stymuluje krwiobieg.
Borragine czyli ogórecznik – bogaty w przeciwutleniacze sojusznik natury w naszej walce ze starzeniem się skóry. Zawiera dużo minerałów, z sardyńskiego ogórecznika powstają wspaniałe kremy przeciwzmarszczkowe. Ja używam go stale pod oczy i polecam! Ogórecznik świetnie działa na rozstępy, przebarwienia, łuszczycę, stany zapalne skóry.
Oliwa z oliwek – podstawa sardyńskiego sloow food, najbardziej znany przedstawiciel śródziemnomorskiej zdrowej żywności. Na Sardynii kwitnie miłość do tego produktu i sporo osób wytwarza oliwę doskonałej jakości, w super ekologiczny sposób. Obecność w codziennej diecie oliwy z oliwek to na pewno jeden z czynników, dzięki którym Sardynia jest jedną z 5 na naszej planecie Błękitnych Stref – Blu Zone, czyli obszarem na którym ludzie żyją bardzo długo a przy tym pozostają do końca sprawni, zdrowi i zadowoleni z życia! Oliwa to jeden z tych idealnych kosmetyków – czyli takich, które możesz także jeść. Sardyńska oliwa stosowana w kuchni, jak i na skórę, włosy i paznokcie odmłodzi Was wyraźnie w krótkim czasie. Stosowana w kosmetyce, sprawdza się szczególnie przy dojrzałej, źle ukrwionej skórze, rozgrzewa ją i poprawia ukrwienie.
Zafferano czyli szafran – prawdziwy skarb tej wyspy! Musicie wiedzieć, że Sardynia jest jednym z głównych światowych źródeł tej drogocennej przyprawy. Na wielkiej, żyznej równinie Campidano w południowej części wyspy uprawia się ogromne ilości Crocus Sativus – krokusów uprawnych. Z wysuszonych znamion tych delikatnych kwiatów wytwarza się tą najdroższą przyprawę świata. Najdroższą, bo aby powstał 1 kg przyprawy, trzeba zebrać ok. 150 tys. kwiatów! Szafran jest cenioną przyprawą kulinarną, ale ma także działanie lecznicze. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, wpływa na dobre samopoczucie i nastrój, a także zmniejsza depresję raz bezsenność. Łagodzi objawy choroby wrzodowej, wpływa korzystnie na wzrok.
Frediano i jego magiczne zioła
Wielokrotnie nagradzane i niezwykle cenione na Sardynii, jedno z najlepszych gospodarstw ekologicznych w rejonie Barbagia. Jego gospodarz Frediano specjalizuje się w ziołach i olejach. Wytwarza kosmetyki, toniki, mydła, maści lecznicze, olejki aromatyczne, perfumy, przyprawy i mieszanki ziołowe z rozmaryny, kocanki, tymianku, mięty, dzikiego kopru, dziurawca, ogórecznika lekarskiego, ślazu, melisy, pokrzywy, szałwii, anyżu, dzikich astrów, czystka, lawendy. Przyprawy od Frediano znajdziecie na półkach najlepszych sardyńskich i włoskich szefów kuchni! Frediano to osoba pełna pasji i uwielbia się nią dzielić. Prowadzi działalność edukacyjną, organizuje kursy i warsztaty dydaktyczne, w jego muzeum sensorycznym roślin możecie poczuć smaki i aromaty ziół. Poznać aktualne techniki ekstrakcji, zobaczyć proces tworzenia perfum oraz spróbować potraw wzbogaconych dzikimi ziołami i esencjami z rejonu Barbagia. Frediano marzy o tym, by jak najwięcej ludzi zrozumiało, że lekarstwa i dobroczynne dla naszego zdrowia i witalności specyfiki rosną dookoła nas.
Proces produkcji jest totalnie ekologiczny, zbiór odbywa się ręcznie, starannie przestrzegając sezonowości roślin i zgodnie z zasadami alchemicznej medycy ziołowej. Uprawie roślin przyświeca tu ogromna wiedza, np. jakie „roślinne towarzystwo” lubi dana roślina. Stawia się na jakość, nie ilość, produkcja jest więc ograniczona. Biomasa zostaje zebrana w worki z juty, nie z plastiku.
Ja zakochałam się w hydrolatach z tego gospodarstwa. Każdego ranka przecieram twarz i szyję hydrolatem ze słodkiej pomarańczy, natomiast wieczorem tym z dziką lawendą, efekt jest wspaniały! To naturalne toniki, wody wzbogacane rozpuszczalnymi cząstkami roślinnymi i olejkami eterycznymi. Nie są testowane na zwierzętach ani sztucznie barwione, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Co ciekawe, służą także do picia, dodawane do wody. Jest dużo prawdy w stwierdzeniu, że najlepsze kosmetyki to te, które możesz także zjeść lub wypić.
Preparaty od Frediano pomogą Wam w wielu problemach, nie tylko skórnych. Na przykład maści, kremy i preparaty na bazie kocanki oraz dzikiego rumianku leczą trądzik, wypryski, przynoszą wyraźną poprawę przy łuszczycy, poparzeniach i odmrożeniach. Pomagają przy bólach mięśni. Mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Przynoszą ulgę w zapaleniu spojówek
Sardynia to kraina najlepszej bio żywności. Nasz projekt dostarczenia do Waszych domów cudownych sardyńskich preparatów naturalnych i najlepszych bio produktów spożywczych jest już bliski realizacji.
Oto część z szerokiej gamy produktów, które mogą na stałe zagościć w Waszej kuchni, w domowej apteczce i na półce z kosmetykami:
- produkty z lentyszka – oleje, olejki aromatyczne, hydrolaty
- ekologiczna oliwa z oliwek- z najczystszych ekologicznie terenów, tradycyjnie wytwarzana
- mydła, kremy, maści i toniki z sardyńskich ziół, pomarańczy, na bazie miodów
- makaron orkiszowy – ręcznie wyrabiany z lokalnej mąki mielonej w sardyńskim młynie, na bazie wody Smerakldina ze źródła w Tempio
- mąka orkiszowa – ekologiczna mąka z orkiszu uprawianego na wyspie od setek lat, niemodyfikowanego genetycznie
- szafran i oliwa z szafranem – przyprawa i oliwa aromatyzowana szafranem
- miody sardyńskie – wiele gatunków, w tym rzadki i niezwykle cenny Abamele
- chleb carasau – tradycyjne chrupkie pieczywo z mąki mielonej w młynie w Orosei, bardzo wytrzymały, zachowuje świeżość wiele miesięcy
- bottarga – sardyński kawior z cefala, dodatek do dań z makaronem, sosów
- ryby z łowisk w różnych rejonach Sardynii, np. tuńczyk z Sant’Antioco
- wina sardyńskie
- woda źródlana min. z gór w rejonie Barbagia
- sardyńskie słodycze i bakalie
- świerze warzywa i owoce
Te i wiele innych sardyńskich darów natury możecie zamówić prosto do Waszych domów. Oczywiście podczas wakacji na Sardynii chętnie pokażemy Wam miejsca związane z sardyńskim slow food, z sardyńską długowiecznością i zdrowiem. Jedna z wycieczek idealnie wpisującą się w ten temat jest wyprawa do Dzikiej Barbagii. Po wielu przygodach w najwyższych sardyńskich górach czeka Was wspaniała uczta z oszałamiającym widokiem. Gospodarz Pasquale na Waszych oczach przygotuje przystawki z lokalnych bio produktów. Na przykład z ostropestu, kolejnej magicznej rośliny, która rośnie na Sardynii. Na tej wycieczce odczujecie kolejny z czynników związanych z sardyńska długowiecznością. Moc i pozytywną energię płynącą ze wspólnego ucztowania, z naturalnej komunikacji i więzi międzyludzkich.
Dobroczynny wpływ sardyńskich produktów na zdrowie i witalność odczujecie także na wycieczce do Alghero i Bosa. Odwiedzimy gaje oliwne na terenie parku narodowego Parco Conte, zjemy leniwy lunch pod prehistoryczna wieżą nuraghe. Czekają na nas same specjały – oliwki, oliwa najwyższej jakości, owoce sezonowe, sery, warzywa, wszystko ekologiczne.
Zapraszamy do skorzystania z naszą pomocą z mocy sardyńskiej natury!
W celu otrzymania szczegółowych informacji prosimy o wypełnienie formularza lub kontakt z biurem.
+48 517 417 659 info@wakacjenasardynii.pl