Kuchnia wegańska, wegetariańska i bezglutenowa na Sardynii
Sardynia przez wielu uważana jest za kulinarny raj na ziemi. Lazurowy błękit morza oraz soczysta zieleń przyrody skąpanej w blasku słońca to idealne warunki do próbowania okolicznych specjałów w towarzystwie przyjaciół lub ukochanej osoby. Choć za jedne z głównych przysmaków tego regionu uważa się owoce morza i pieczone mięsa, to pasterska kuchnia Sardynii ma wiele do zaoferowania również wegetarianom, a nawet weganom. Na wyspie istnieją także miejsca z pyszną kuchnią bezglutenową.
Jako specjaliści od szycia na miarę wakacji na Sardynii, doradzimy każdemu z Gości nie tylko w kwestii wyboru wycieczki czy pojazdu, ale także jeśli chodzi o wszelkie rodzaje kuchni na wyspie. Pomożemy wybrać miejsca z najpyszniejszym jedzeniem osobom na różnych dietach i o różnych upodobaniach smakowych. Oferujemy również możliwość spotkania się z dietetykiem, który może ułożyć dla każdego spersonalizowaną, zdrową dietę na czas całego pobytu na wyspie.
Wyśmienita kuchnia śródziemnomorska, oferowana przez Sardynię, zawiera bogatą paletę smaków, w której każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Kuchnia wegańska
Mnogość świeżych, dojrzewających w słońcu warzyw i owoców sprawia, że Sardynia stanowi wymarzone miejsce dla wegan. Każdy turysta musi koniecznie spróbować tutejszych karczochów, które podawane są nawet na surowo lub zatopione w aromatycznej oliwie. Pyszne są także miejscowe papryki, oliwki czy też bakłażany. Jeśli chodzi o owoce, możemy rozkoszować się dojrzałymi figami, cytrusami bądź melonami , ale to tylko kilka przykładów z całego bogactwa gatunków, jakie oferuje nam Sardynia. Będąc w Cagliari, warto odwiedzić targ Mercato di San Benedetto, na którym znajdziemy ich mnóstwo.
Wśród tradycyjnych potraw również są pozycje dla osób na diecie wegańskiej. Carta da Musica lub Pane Carasau to cienkie jak papier chlebki, wyrabiane wyłącznie z wody oraz grubej mąki semoliny. Głośny dźwięk, który wydają przy łamaniu, wielu przypomina właśnie muzykę. Takie pieczywo doskonale smakuje z prawdziwą, wytwarzaną na miejscu oliwą, którą dostać można w wielu wariantach smakowych. Sardyński makaron, fregula , ma charakterystyczny kształt małych kuleczek i choć zazwyczaj podaje się go z owocami morza, to doskonale smakować będzie także w wersji wegańskiej, np. z sosem ze świeżych pomidorów. Do grona sardyńskich specjałów należą również świeże zioła i przyprawy na czele ze złotym szafranem, które będą ukoronowaniem każdego dania. Regionalni pasterze produkują także wegańskie sery, a w ramach deseru skusić się można na Sa Carapigna, czyli tradycyjny, niezwykle esencjonalny sorbet limonkowy.
Rozmaite wegańskie potrawy w oparciu o sardyńskie składniki oferuje wiele okolicznych restauracji. Poniżej wymieniamy kilka z nich.
Olbia i San Teodoro (północ)
Ristorante Bacchus – Olbia, Via degli Astronauti, 2
Bachhus to jasna i przytulna restauracja, w której smaków Sardynii kosztuje się również oczami. W trakcie lata można wybrać stolik na odkrytej werandzie lub przy basenie i rozkoszować się specjałami śródziemnomorskiej kuchni w pięknym otoczeniu przyrody. Choć w menu znajdują się mięsa i ryby, to ristorante oferuje również możliwość wyboru potraw wegańskich.
Barbagia (centrum)
Ristorante il Portico – Nuoro, Via Mons. Bua, 13
Restauracja Portico stanowi prawdziwy punkt odniesienia dla całego obszaru Nuoro. Wyśmienita kuchnia to połączenie tradycji i innowacji, zaś eleganckie miejsce wprost zachęca do wejścia w jego progi. Menu zawiera potrawy mięsne i rybne, ale również szeroki wybór potraw wegańskich z najwyższej jakości składników.
Zatoka Cagliari (południe) i Costa Smeralda (północ)
Ristorante Gintilla – Cagliari, Corso Vitt. Emanuele II, 210
Ristorante Gintilla – Porto Rotondo Costa Smeralda, Piazza Casbah, 1
Gintilla to miejsce, z którego z pewnością wyniesiesz wspaniałe wspomnienia. Domowa atmosfera, drewniane stoły i posiłki pełne dóbr natury to określenia, które najlepiej opisują atmosferę restauracji. Na Sardynii znajdziemy dwie restauracje pod tym szyldem: w Zatoce Cagliari oraz na wybrzeżu Smeralda. Oferowane menu jest 100% Bio, a znaleźć w nim można m.in. tagliatelle z pomidorami, spaghetti z domowym pesto, sałatki oraz desery w wersji raw.
Kuchnia wegetariańska
Oprócz produktów i potraw wymienionych w poprzednim punkcie, Sardynia oferuje wiele lokalnych specjałów dla wegetarian. Chodzi oczywiście głównie o znakomite regionalne sery. Jako region pasterski, wyspa ma do zaoferowania całe ich bogactwo. Dwa najbardziej znane to Pecorino Sardo DOP oraz Fiore Sardo DOP . Są to sery z mleka miejscowych owiec rasy Razza Sarda, które różnić się mogą stopniem dojrzałości, a tym samym – również smakiem. Na Sardynii produkuje się także sery ricotta oraz Pecorino Romano . Innymi znanymi lokalnymi serami są wytwarzane z koziego mleka caciocavallo oraz provolone.
Z tych oraz innych serów przyrządza się różne wyśmienite sardyńskie potrawy. Ravioliwypełnione serem pecorino i polane sosem pomidorowym podaje się często jako pierwsze danie. Na deser natomiast zamówić można popularny seadas, czyli okrągły pieróg z kruchego ciasta, wypełniony rozpływającym się w ustach kozim specjałem, podawany na ciepło z dodatkiem sardyńskiego miodu. Miłośnikom prostoty natomiast z pewnością zasmakuje świeża ricotta polana płynnymczarnym miodem, którego niepowtarzalny smak znaleźć można jedynie w tym miejscu świata. Oto restauracje z wegańskimi potrawami, które polecamy najbardziej:
Olbia i San Teodoro (północ)
Agriturismo Agrisole – Olbia, Via Sole Ruiu N., 7
Agroturystyka Agrisole jest miejscem autentycznym i swojskim, w którym doświadczymy prawdziwego smaku wyspy. W ofercie znajdziemy pozycje wegetariańskie, przygotowywane z naturalnych, regionalnych składników, a także pyszne desery i lokalne wina.
Dolceacqua, czyli „słodka woda”, to piękne miejsce z relaksującą atmosferą, odpowiednie na każdą okazję i dla każdej osoby. W karcie odnajdziemy wybór ponad 80 znakomitych win regionalnych i krajowych, a także szeroką gamę potraw. Oprócz mięs i ryb możemy skosztować specjałów wegetariańskich, gnocchi, a także pysznych deserów.
Zatoka Cagliari (południe)
Ristorante Le 2 Isole – Cagliari, Viale A. Diaz, 52a
Dwie Wyspy” to elegancka restauracja, prowadzona przez sympatyczną rodzinę Sardyńczyków. Jest świetnym wyborem zarówno na obiad dla rodzin z dziećmi oraz na romantyczną kolację, jak i dla dużych grup i uczestników spotkań biznesowych. Potrawy przygotowywane są jedynie z najwyższej jakości lokalnych składników, a w menu obok mięs i ryb znajdują się dania wegańskie i wegetariańskie.
Kuchnia bezglutenowa
Niemożność spożywania glutenu nie stanowi już obecnie aż tak dużego utrudnienia w czasie wakacji. Choć osoby z tą dolegliwością nie mogą jeść żadnych dań zawierających pszenicę lub niektóre inne zboża, nie musi to stanowić większego ograniczenia, gdy posiadają odpowiednią wiedzę na ten temat. Kuchnia Sardynii ma do zaoferowania wiele przepysznych bezglutenowych dań i produktów, w pełni oddających klimat i urok wyspy.
Przede wszystkim bezglutenowcy mogą w pełni cieszyć się sztandarowym specjałem tej śródziemnomorskiej krainy, jakim są owoce morza. Duszone w pomidorowym sosie lub smażone na regionalnej oliwie są kwintesencją smaku sardyńskich wybrzeży. Bottarga, czyli solona wysuszona ikra cefala pospolitego, to przysmak charakterystyczny dla tego regionu. Można podawać ją na bezglutenowym pieczywie z oliwą lub w towarzystwie bezglutenowego makaronu. Kolejną potrawą, której trzeba koniecznie skosztować na miejscu, jest maialino sardo, czyli pieczony na ruszcie prosiak – obowiązkowy punkt każdej sardyńskiej uczty. Jego rozpływające się w ustach mięso doskonale smakuje podane z gałązkami mirtu< Oczywiście, bezglutenowcy mogą także bez ograniczeń rozkoszować się dojrzewającymi w sardyńskim słońcu owocami i warzywami. Karczochy, oliwki czy cytrusy smakują tutaj tak jak nigdzie. Problemem nie powinny być również tradycyjne sery – warto jednak dopytać się sprzedawcy, czy dany produkt na pewno jest bezglutenowy.
Biuro podróży Wakacje na Sardynii oferuje na miejscu możliwość spotkania z dietetykiem, który rozpisze dobraną do potrzeb konkretnej osoby zindywidualizowaną dietę śródziemnomorską na czas całego pobytu. Dzięki temu każdy będzie mógł w pełni korzystać z kulinarnych skarbów, jakie daje nam Sardynia, bez stresu i obawy o późniejsze problemy zdrowotne.
Osoby chorujące na celiakię, uczulone na gluten lub nietolerujące glutenu muszą bardzo uważać, gdy chcą wybrać się do restauracji lub zjeść cokolwiek poza domem. Za każdym razem powinny upewnić się u obsługi, czy na pewno dana potrawa nie zawiera żadnej domieszki glutenu. Na szczęście, coraz więcej lokali na całym świecie wychodzi naprzód potrzebom ludzi na przeróżnych dietach, ułatwiając tym samym planowanie wojaży i uprzyjemniając cały pobyt. Na Sardynii znajdziemy mnóstwo miejsc przyjaznych wszystkim bezglutenowcom – tak, aby mogli oni czerpać jak najwięcej z wymarzonych wakacji oraz spróbować tradycyjnych potraw bez ryzyka złego samopoczucia. Przedstawiamy je poniżej.
Costa Smeralda (północ)
Clipper Ristorante – Porto Cervo, Via della Marina, 10
Ta znajdująca się nieopodal przystani restauracja posiada piękne wnętrze i niezwykłą atmosferę. Niezapomnianą przyjemnością może okazać się jedzenie posiłku na dużej werandzie z widokiem na morze. W eleganckim menu znajdziemy wyśmienite ryby, owoce morza, gotowane w sosie homary oraz wybór potraw bezglutenowych.
Ristorante Lu Pisantinu – Porto Cervo, Località Liscia Di Vacca, Arzachena
Lu Pisantinu to wyrafinowane miejsce nad prestiżową zatoką Porto Cervo. Ta piękna restauracja posiada taras z malowniczym widokiem na morze, dzięki któremu jedzenie posiłków staje się jeszcze przyjemniejsze. W karcie znajdziemy mnóstwo owoców morza, w tym chociażby kalmary lub ośmiornice, a także ryby, sałatki i inne pozycje bezglutenowe.
Gastronomia Belvedere – Porto Cervo,Località Farina, Strada Provinciale, 94
Elegancka i rustykalna restauracja ze zniewalającym widokiem na morze specjalizuje się głównie w daniach z owoców morza. Kosztowanie pysznych krewetek, kalmarów, ośmiornic czy ryb z pewnością pozwoli każdemu poczuć klimat wyspy. Ponadto, w menu znajdziemy warzywa, gnocchi i dania bezglutenowe. Wszystkie produkty pochodzą od lokalnych dostawców i są najwyższej jakości.
Costa Smeralda, Zatoka Asinara, Archipelag La Maddalena, Palau i Santa Teresa di Gallura (północ)
Sieć Hoteli Delphina
W tej renomowanej sieci hoteli króluje wykwintna kuchnia autorstwa najlepszych mistrzów. Obiekty posiadają wiele restauracji, w których potrawy podawane są jak małe dzieła sztuki. Bogate menu zawiera również przeróżne dania bezglutenowe w oparciu o świeże, lokalne składniki.
Cala di Falco – Costa Smeralda, Cannigione, Via Monti Corru
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/cala-di-falco-resort-delphina-cannigione
Le Dune – Zatoka Asinara, Località Li Junchi, 07030 Badesi
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/le-dune-resort-spa
Marinedda – Zatoka Asinara, Corso Trinità, 07038 Isola Rossa
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/hotel-marinedda-5-isola-rossa
Torreruja – Zatoka Asinara,
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/hotel-torreruja-thalasso-spa-4
Il Mirto – Archipelag La Maddalena, Palau i Santa Teresa di Gallura, Via Cala Capra, 07020 Capo D\’orso
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/cala-di-lepre-park-hotel-spa
Capo D\’Orso – Archipelag La Maddalena, Palau i Santa Teresa di Gallura, Località Cala Capra, 07020 Palau
http://2024.wakacjenasardynii.pl/noclegi/nocleg/capo-dorso-thalasso-spa-5-palau-delphina-hotels-resorts
Cala di Lepre – Archipelag La Maddalena, Palau i Santa Teresa di Gallura, Loc. Cala di Lepre, 07020 Palau
Valle dell\’Erica – Archipelag La Maddalena, Palau i Santa Teresa di Gallura, Localita Valle dell\’Erica | Porto Pozzo, 07028
Villasimus i Costa Rei (południe)
Ristorante il Miraggio – Villasimius, Localita\’ Campus
Restauracja ta jest połączeniem tradycji i nowoczesności i sprawdzi się doskonale zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na słoneczny lunch. Siedząc przy stolikach na tarasie, można podziwiać przepiękny widok na morze. Menu oferuje wiele rodzajów ryb i owoców morza, a także gamę posiłków bezglutenowych.
Sa Tankitta – Villasimius, Via Umberto, 1
Sa Tankitta to ślicznei przytulne miejsce z uroczym ogrodem. Menu z pewnością pozwoli nam poczuć prawdziwy sardyński klimat. Znajdziemy tutaj tradycyjne szynki, ryby, owoce morza, sałatki oraz inne dania bezglutenowe.
Il Giardino – Villasimius, Via Brunelleschi, 4
W tej rodzinnej restauracji można zakosztować swojskich smaków Sardynii. Potrawy przygotowywane są z najwyższej jakości składników i łączą w sobie tradycję ze szczyptą innowacji. W karcie dań są różne mięsa, ryby, pieczone ziemniaki oraz pizze. Istnieje możliwość wyboru opcji bez glutenu.