Barbagia – serce Sardynii, kraina pysznego, zdrowego jedzenia, doskonałego wina, wciąż żywej, rdzennej kultury, folkloru i wspaniałych gościnnych ludzi. Otoczona jest wysokimi górami Gennargentu, po drodze czekają Was oszałamiające widoki z morzem i górami w rolach głównych oraz niezapomniane przeżycia kulinarne. Co ważne – zabierzemy was w podróż po jednej z zaledwie kilku światowych najzdrowszych i najczystszych stref – tzw. „blu zone”
CZAS TRWANIA – 9.00-20.00
START – dowolne miejsce, hotel, apartament itp.
ZAKOŃCZENIE –jak wyżej
CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, apetyt,
CENA – wkrótce
CENA ZAWIERA:
– transfery z hotelu, apartamentu,
– wycieczka z polskim przewodnikiem,
– sardyńska uczta w agroturystyce,
PROGRAM WYCIECZKI
– dojazd z hotelu, apartamentu do miasteczka Oliena, kawa na Starym Mieście, spacer klimatycznymi uliczkami,
– odwiedzimy tutaj słynną „artystkę migdałowych słodkości „ – Annę Garda,
– pełen pięknych widoków zjazd w dół na wybrzeże zatoki Orosei, do nadmorskiego Cala Gonone,
– miły spacer promenadą i lunch w tym portowym miasteczku ,
– przejazd na wspaniałą sardyńską ucztę w klimatycznej agroturystyce Su Pinettu. To magiczne miejsce z widokiem na Monte Corrasi, doskonałymi lokalnymi produktami bio, niesamowitą atmosferą gościnności . Większość podawanych produktów gospodarze hodują, wytwarzają i produkują na miejscu – chleb, sery, wędliny, warzywa, owoce, wina, nalewki, przetwory i słodycze.
– powrót do hotelu, apartamentu
MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI:
Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników…
– w Cala Gonone możemy odwiedzić akwarium, świetna trakcja dla dzieci, ale i dla dorosłych,
słynące z pokrywających całe miasteczko murales – naściennych malowideł, Orgosolo
DZIĘKI WYCIECZCE:
– zobaczycie, jak zmieniają się krajobrazy Sardynii, kiedy wjeżdża się w głąb wyspy
– docenicie niepowtarzalne piękno jej najwyższych gór Gennargentu i przyrodę Parku Narodowego Parco Nazionale del Gennargentu e del Golfo di Orosei,
– dowiecie się wiele o kultywowanych od setek lat tradycjach związane z rolnictwem, pasterstwem, produkcją domowego wina, oliwy z oliwek oraz wypieku chleba
– poznacie osobiście rdzennych mieszkańców krainy Barbaria, dowiecie się, czemu są tak długowieczni i do końca zadowoleni z życia,
– poznacie rdzennych mieszkańców krainy Barbagia, posłuchacie o ich życiu i historii regionu,
– spróbujecie tradycyjnych lokalnych dań, będzie można kupić doskonałe bio produkty,
RELACJE NASZYCH GOŚCI:
„ Wycieczka w głąb wyspy, w rejon Barbagia, z panią Monika to był strzał w dziesiątkę po 5 dniach spędzonych na plażach. Zupełnie inne krajobrazy, całkiem inna kuchnia, wspaniałe świeże powietrze. Bardzo smakowały nam ciekawe przystawki i pieczony prosiak, kupiliśmy sery, oliwę i domowe wino – najfajniejsze pamiątki z wakacji.”