Pasjonująca wycieczka z rękodziełem i winem w roli głównej. Zapraszamy do odwiedzenia z nami bajecznego San Pantaleo, w którym co czwartek odbywa się słynny rzemieślniczy targ. Po zakupach udamy się do winnicy Siddura, położonej w malowniczej średniowiecznej wiosce Luogosanto, gdzie czekać będzie na nas degustacja win i lokalnych produktów bio.
SAN PANTALEO:
Miejscowość San Pantaleo jest położona w głębi lądu, otoczona pięknymi wysokimi górami, najwyższa z nich to szczyt Mucrone, miejscowość słynie z wysokiej jakości rękodzieła – ceramiki, wytworów z drewna i metalu. Wielu lokalnych, czasem bardzo znanych na międzynarodowej arenie sztuki, artystów i rzemieślników związało swoje życie z tym miejscem. W San Pantaleo często urządzane są wystawy sztuki i rękodzieła. Co czwartek do miasteczka zjeżdża mnóstwo ludzi na słynny czwartkowy targ – Mercatino di San Pantaleo, to już niemal obowiązkowy punkt programu wakacji na Costa Smeralda i najlepszy sposób by przywieźć do domu oryginalne, autentyczne rękodzieło sardyńskie – piękne przedmioty, ozdoby, biżuterie i dzieła sztuki malarskiej, z drewna, ceramiki i żelaza.
WINNICA:
Winnicę, położoną w pobliżu średniowiecznej, malowniczej wioski Luogosanto, można określić jako serce Gallura. Szlachetna kultura wina jest tu tak stara jak historia ludzi, którzy przez wieki zamieszkiwali tę ziemię. Odnowienie tej antycznej tradycji nadaje historyczny wymiar życiu i codziennym trudom. To właśnie tutaj czeka na nas degustacja win i lokalnych produktów bio.
DEGUSTACJA:
Degustacji wina towarzyszą typowe produkty lokalne. To prawdziwy lunch “alla sarda”, składający się z: salsiccia secca “la Mustera”, guanciale al coltello, 3 różne rodzaje sera, szparagi w oleju, karczochy w oleju, papryczki w oleju, biała cebula w oleju, pomidory koktajlowe, duże zielone oliwki, bakłażan, zielone pomidory i limonka, czerwona cebula i sos Cannonau, Chleb Carasau, chleb Guttiau, Chleb Biscottadu, typowe słodycze, kawa
LUOGOSANTO:
Luogosanto to wioska licząca mniej niż dwa tysiące mieszkańców w sercu Gallura, na zboczach granitowych gór Ghjuanni, gdzie miejsce nuragiczne wyróżnia się nietkniętą (i odwiedzalną) „chatą spotkań”. Powstanie wsi datuje się na początek XIII wieku, kiedy to przybyli franciszkanie, którzy założyli tam klasztor, jeden z pierwszych budowanych z żywym św. Franciszkiem. Dziś, po remoncie, mieści się w nim Muzeum Narodzenia Pańskiego Vergine Maria, centrum dokumentacji średniowiecza w Gallura.
PROGRAM WYCIECZKI:
- Transfer z hotelu, apartamentu do miejscowości San Pantaleo, spacer po miasteczku, wizyta na targu, czas wolny
- 11:30 spotkanie z sommelier w winiarni Siddura. Zaczynamy od małej wycieczki po winnicach, podczas której zostanie wyjaśniony rodzaj uprawy, nawadnianie i sposób opieki nad winoroślami.
- 12.15 wchodzimy do piwnicy, gdzie mieści się pomieszczenie beczkowe i rozlewnia ze stalowymi zbiornikami. Sommelier opowie nam o tajnikach leżakowania wina.
- 13:15 przechodzimy do Stazzo, tradycyjnego wiejskigo domku Gallura, który został przekształcony w muzeum, w którym sztuka i wino idealnie się ze soba parują. Siedząc wygodnie przy stole, rozpoczynamy degustację od historii win Siddùra. Degustacja obejmuje wyselekcjonowane wina Siddùra, którym towarzyszą typowe lokalne sardyńskie produkty.
- Po degustacji udamy się na spacer po średniowiecznej maleńkiej osadzie Luogosanto, by podzwiać wzniesioną na wzgórzu świątynię, gdzie według legendy Madonna ukazała się dwóm braciom, dając im wskazówki na temat relikwii świętych Nicoli i Trano.