Magia Sardynii to składowa kilku elementów. Jednym z nich jest pasja gospodarzy i pasterzy, z którą pielęgnują oni swoje tradycje. Przekazywane z pokolenia na pokolenie metody wytwarzania naturalnych bio produktów to niezwykle ważne dziedzictwo wyspy. Przyczynia się to do słynnej sardyńskiej długowieczności. Poznaj z nami tajniki wytwarzania i smaki najlepszych sardyńskich serów!
- CZAS TRWANIA – ok. 9 h, 09:00-18:00
- GRUPA – 4 do 8 osób
- START – hotel w rejonie Olbia lub Costa Smeralda
- CO ZABRAĆ- apetyt na sardyńskie przysmaki
- CENA ZAWIERA – transfer z hotelu i z powrotem z rejonu Olbia i Costa Smeralda, przewodnik polskojęzyczny, wizyta i degustacja serów, brunch u pasterza, degustacja win w winnicy
- extra płatne – na życzenie obiad u pasterza
PROGRAM WYCIECZKI
Odbierzemy Was z hotelu/apartamentu i wyruszymy na naszą degustację lokalnych smaków!
Przyjeżdżamy do gospodarstwa rolnego. Zwiedzanie zaczniemy od spaceru po terenie oraz opowieści naszego pasterza o jego codziennym życiu. Zaglądniemy do jego zwierząt – świnek oraz owieczek. Pasterz pokaże i objaśni nam technikę dojenia owiec, również Wy będziecie mieć okazję spróbować.
Teraz rozpocznie się proces wytwarzania sera. W trakcie każdy etap zostanie dokładnie wyjaśniony – rodzaje i zasada użycia podpuszczek, podgrzewanie mleka do odpowiedniej temperatury, odpowiedni sposób mieszania. Gdy powstanie ser, zostanie on przełożony do sitek nadających mu formę. Z oddzielonej serwatki powstanie świeża ricotta.
Podczas degustacji będziecie mieć okazję posmakować serów miękkich, sezonowanych 6-7 miesięcy, sezonowanych 8-12 miesięcy, z dodatkiem sardyńskiego trufla, na bazie podpuszczki roślinnej i zwierzęcej.
Na życzenie przygotowany zostanie obiad na bazie sardyńskich serów i wędlin, z prosiakiem z rożna. Obiad odbędzie się na tarasie domu pasterza, z panoramicznym widokiem, w cieniu drzew.
Następnie udamy się na drugą część naszej wycieczki – zwiedzanie zachwycającej Costa Smeralda. W luksusowym, pełnym butików Porto Cervo zobaczymy niewielki kościół Stella Maris, w którym znajduje się oryginalny obraz Madonny namalowany przez sławnego hiszpańskiego malarza El Greco.
Zwiedzimy wakacyjny kurort Porto Rotondo oraz San Pantaleo – malownicze miasteczko lokalnych artystów w sardyńskich Dolomitach. Jeśli wycieczka będzie miała miejsce w czwartek, zobaczycie tu lokalny targ, gdzie można kupić unikalne tradycyjne produkty, skarby miejscowego rzemieślnictwa, jak również bioprodukty: najlepsze sery, wędliny, owoce i warzywa, słodkości sardyńskie i inne.
Na koniec odwiedzimy lokalną winnicę, gdzie weźmiemy udział w degustacji win czerwonego Cannonau i białego Vermentino, słodkich Passito i win musujących oraz lokalnych bioproduktów. Będziecie mieć okazję spróbować takich rarytasów, jak sery pecorino i caprino z marmoladą lub konfiturą, wędliny sardyńskie, chrupiący chleb carasau, oliwki i biowarzywa. Wszystko odpowiednio dobrane do wina przez wykwalifikowanych włoskich sommelierów.