„In Vino Veritas” – „W winie cała prawda”, głosi motto jednej z winnic, która w ramach naszej indywidualnej wycieczki exlusive pozostanie w pełni do Państwa dyspozycji.
CZAS TRWANIA – do ustalenia
START – dowolne miejsce, hotel, apartament itp.
ZAKOŃCZENIE –jak wyżej
CO ZABRAĆ- aparat fotograficzny, apetyt na nowe smaki i aromaty,
CENA – wkrótce
CENA ZAWIERA:
– transfery z apartamentu do winnicy i z powrotem
– przewodnik polskojęzyczny
– degustacja 3 wina + przekąski i lokalne produkty
PROGRAM WYCIECZKI
– przejazd z hotelu, apartamentu do winnicy,
– zwiedzamy winnicę, słuchamy o uprawianych tutaj szczepach winorośli, poznajemy ciekawą historię powstania i sukcesu tego miejsca,
– zasiadamy w klimatycznej sali degustacyjnej, podziwiając biegnące po horyzont rzędy winorośli i przystępujemy do degustacji – sommelier , czyli specjalista w dziedzinie enologii , wiedzy o winie i jego degustacji, przedstawia nam i omawia 3 rodzaje win, będzie okazja spróbować między innymi świetnego wytrawnego i mineralnego Vermentino oraz czerwonego Cannonau. Umiejętnie dobrane do win przekąski pozwolą w pełni docenić smak win.
– transfer do hotelu
MOŻLIWOŚCI MODYFIKACJI:
Nasze wycieczki szyjemy na miarę, opisany program może zostać zmieniony, dopasowany do ilości grupy, pory roku, indywidualnych wymagań, wieku uczestników…
– możliwość wizyty po drodze lub w drodze powrotnej w ciekawym miasteczku w głębi lądu lub zwiedzanie ciekawego miejsca związanego z prehistorią Sardynii…
– możliwość zakończenia wycieczki w agroturystyce na sardyńskiej uczcie.
DZIĘKI WYCIECZCE:
– poznacie bliżej świat sardyńskich win, najbardziej cenione na świecie szczepy i marki,
– poznacie czasem bardzo tradycyjne, a czasem bardzo nowoczesne podejście do produkcji i przechowywania wina,
– skosztujecie takich specjałów jak warzywa bio w oliwie, suszone pomidory perini, grzyby z ziołami, Fiori di cardo, czyli dzikie karczochy, które stanowią świetny przeciwutleniacz, panadine wegetariańskie – małe pieczone torciki, wypełnione farszem z warzyw, konfitury z egzotycznych owoców np. z drzewka poziomkowego – corbezzolo, wspaniałe bio sery np. peretta dolce sarda, caprio di media stagionatura, granglona pecorino dolce, ricotta wędzona i ricotta świeża,
– dowiecie się, jaki rodzaj pieczywa jest najbardziej sardyński, spróbujecie chleba pane carasau,
– usłyszycie, dlaczego sardyńskie wina mają tak niesamowity wpływ na zdrowie i długość życia
– usłyszycie o najcenniejszych szczepach winorośli uprawianych na Sardynii
– dowiecie się co znaczy tajemniczy skrót DOCG oraz DOC
– będziecie mieć możliwość kupna doskonałego wina „u jego źródła” oraz lokalnych bio produktów
– zrobicie oryginalne i ciekawe zdjęcia