Niezapomniany dzień dla miłośników świetnych smaków i gotowania. Zapraszamy na zajęcia cooking master class z sympatycznym Damiano Usala i jego siostrą. Odkryjemy razem sardyńskie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.
CZAS TRWANIA – ok. 5 h
START – południe Sardynii
CENA ZAWIERA – przewodnik polskojęzyczny, nauka przyrządzania culurgiones, sardyński aperitif, lunch z culurgiones
PROGRAM ZAJĘĆ
- Po serdecznym przywitaniu przez naszego nuczyciela dostaniemy fartuchy i wszystkie potrzebne narzędzia do nauki gotowania. Po krótkim wstępie zabieramy się do pracy! Culurgiones to typowe sardyńskie ravioli wypełnione ziemniakami i serem. Makaron, który zamyka się z nadzieniem w środku, jak nasze pyszne pierogi.
- Pierwszym etapem będzie przygotowanie ciasta, nadzienia oraz sosu. W każdej chwili można liczyć na pomocną dłoń naszego szefa kuchni. Następnie objaśni on metodę zamykania culurgiones, by każdy sam z powodzeniem mógł to zrobić samodzielnie.
- Po skończonej lekcji oraz przygotowaniu makaronu już będzie czekał na nas sardyński aperitif złożony z lokalnych, sezonowych produktów – sery, kiełbasa, chleb carasau, karczochy, bottarga, do tego pyszne orzeźwiające białe wino.
- Nstępnie czeka obiad z przygotowanych przez nas pierożków. Podane będą na dwa różne sposoby, które możemy sami wybrać – sos, ser pecorino masło i szałwia, smażone, pieczone. Istnieje wiele wariacji podania tego tradycyjnego dania. Dodatkowo oczywiście woda, wino. Na deser pyszna ricotta z miodem oraz nalewka mirto.
Świetne zajęcia tradycyjnej kuchni sardyńskiej to nie tylko sposób na naukę nowych receptur. To czas zapoznania się z wielopokoleniową tradycją, poznać gościnność rdzennych mieszkańców oraz ich zwyczaje. A przede wszystkim będzie to przyjemnie spędzony czas w wesołym towarzyswie.