Niezapomniany dzie? dla mi?o?ników ?wietnych smaków i gotowania. Zapraszamy na zaj?cia cooking master class z sympatycznym Damiano Usala i jego siostr?. Odkryjemy razem sardy?skie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.
CZAS TRWANIA – ok. 5 h
START – po?udnie Sardynii
CENA ZAWIERA – przewodnik polskoj?zyczny, nauka przyrz?dzania culurgiones, sardy?ski aperitif, lunch z culurgiones
PROGRAM ZAJ??
- Po serdecznym przywitaniu przez naszego nuczyciela dostaniemy fartuchy i wszystkie potrzebne narz?dzia do nauki gotowania. Po krótkim wst?pie zabieramy si? do pracy! Culurgiones to typowe sardy?skie ravioli wype?nione ziemniakami i serem. Makaron, który zamyka si? z nadzieniem w ?rodku, jak nasze pyszne pierogi.
- Pierwszym etapem b?dzie przygotowanie ciasta, nadzienia oraz sosu. W ka?dej chwili mo?na liczy? na pomocn? d?o? naszego szefa kuchni. Nast?pnie obja?ni on metod? zamykania culurgiones, by ka?dy sam z powodzeniem móg? to zrobi? samodzielnie.
- Po sko?czonej lekcji oraz przygotowaniu makaronu ju? b?dzie czeka? na nas sardy?ski aperitif z?o?ony z lokalnych, sezonowych produktów – sery, kie?basa, chleb carasau, karczochy, bottarga, do tego pyszne orze?wiaj?ce bia?e wino.
- Nst?pnie czeka obiad z przygotowanych przez nas piero?ków. Podane b?d? na dwa ró?ne sposoby, które mo?emy sami wybra? – sos, ser pecorino mas?o i sza?wia, sma?one, pieczone. Istnieje wiele wariacji podania tego tradycyjnego dania. Dodatkowo oczywi?cie woda, wino. Na deser pyszna ricotta z miodem oraz nalewka mirto.
?wietne zaj?cia tradycyjnej kuchni sardy?skiej to nie tylko sposób na nauk? nowych receptur. To czas zapoznania si? z wielopokoleniow? tradycj?, pozna? go?cinno?? rdzennych mieszka?ców oraz ich zwyczaje. A przede wszystkim b?dzie to przyjemnie sp?dzony czas w weso?ym towarzyswie.